Több, mint 3000 emberrel végzett a baloldali rezsim Venezuelában tavaly

2021. március 09. 18:31

Legalább 2853 embert öltek meg a különböző állami fegyveres szervek tavaly Venezuelában – közölte kedden a Venezuelai Emberi Jogi Oktatási-Cselekvési Program (PROVEA) nevű civil szervezet.

2021. március 09. 18:31
null

A legtöbb gyilkosságért – 672-ért, ami az összesnek a 23,55 százalékát teszi ki – a rendőrség felel, elsősorban elitcsoportja (FAES) révén. Utóbbi feloszlatását kérte korábban az ENSZ emberi jogi főbiztosa is – tudatta a PROVEA egy közleményben. A szervezet egy olyan kutatási projektből vette az adatokat, amely a rendőrségi és katonai túlkapásokat vizsgálja, a bírósági ítélet nélküli kivégzésekre összpontosítva.    

A rendőrséget és a FAES-t követi a Tudományos Kutatásokért, Nyomozásért és Kriminalisztikai Vizsgálatokért felelős Testület (CICPC), amely 593 gyilkosságért –  17,52 százalékért – felelős.    

A PROVEA adatai szerint az önállóságot élvező, állami rendőri szervek 721 feltételezett, bírósági ítélet nélkül végrehajtott kivégzésért felelnek, ami az esetek 25,71 százalékának felel meg. A szervezet szerint a venezuelai hadsereg 359 esetben volt felelős, a városi rendőrség pedig 134 feltételezett, bírósági ítélet nélküli kivégzésért.    

A PROVEA szerint az áldozatok legtöbbje 18 és 30 év közötti fiatal.    

A szervezet szerint „a rendőrök és katonák teljes szabadsággal, azzal a bizonyossággal cselekednek, hogy fellépésüket nem fogják kivizsgálni, sem megbüntetni, tekintettel arra, hogy kormányzók, miniszterek és a közigazgatás egyéb magas rangú szereplőinek támogatásával számolnak”.    

Venezuela évek óta súlyos gazdasági, politikai és társadalmi válsággal küzd, az országból mintegy ötmillióan menekültek el az elmúlt években.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA/EFE/Miguel Gutiérrez

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2021. március 09. 22:31
A drogvédők aktívak.
mo ching
2021. március 09. 20:15
Gondolom, ez is valami Nyílt Társadalom által szponzorált szervezet, meg az ő nagyon hiteles, ám bizonyítékokkal alá nem támasztott adataik. Állítólag Guaido aláírt egy szerződést egy amerikai "biztonsági" céggel Floridában, hogy pár száz millió dollárért fegyveres puccsot kövessenek el Venezuelában, az ország vezetőit pedig az Usába hurcolják.
mokány
2021. március 09. 19:38
Rohadt kommunisták.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!