Szlovákia: kedden nevezi ki az államfő Eduard Hegert a kormányfői posztra

2021. március 29. 18:37

Igor Matovič a kormányválság rendezése érdekében hajlandó kormánytisztséget cserélni Eduard Heger pénzügyminiszterrel.

2021. március 29. 18:37
null

Zuzana Caputová szlovák államfő kedden fogadja el a kormányfői posztról való távozását vasárnap bejelentő Igor Matovič lemondását, és egyidejűleg kinevezi utódját, Eduard Heger jelenlegi pénzügyminisztert – jelentette a TASR, szlovák közszolgálati hírügynökség a leendő kormányfő tájékoztatására hivatkozva hétfőn.

Hegert a koalíció minden pártja támogatja

Eduard Heger, a kormányfői poszt várományosa ezt azután jelentette be, miután hétfőn fogadta őt az államfő, akit a találkozón arról tájékoztatott, hogy a kormányfői posztra történt jelölése a négypárti szlovák kormánykoalíció mindegyik pártjának támogatását élvezi. Heger közölte azt is, hogy csak kedden hozzák nyilvánosságra a megújult kabinet tagjainak listáját is.    

Igor Matovič, a posztjáról közel egyévnyi kormányzás után távozó szlovák miniszterelnök vasárnap jelentette be, hogy a kormányválság rendezése érdekében hajlandó kormánytisztséget cserélni Eduard Heger pénzügyminiszterrel. Bejelentette azt is, hogy elállt azoknak a feltételeknek a teljesítésétől is, amelyeket korábban koalíciós partnereivel szemben támasztott annak fejében, hogy lemondjon a kormányfői posztról.    

Matovič a kabinet tagja marad

Igor Matovič vasárnapi bejelentését pozitívan fogadták a négypárti szlovák kormánykoalíció pártjai, legfőképp a Matovič lemondását leghangosabban követelő liberálisok, a Szabadság és Szolidaritás (SaS), amely a múlt héten felfüggesztette részvételét a koalícióban, illetve az Emberekért (Za ludí) párt. Igor Matovič csak a kormányfői posztról távozik, de a kabinet tagja marad, ő veszi át a pénzügyi tárca vezetését Eduard Hegertől.    

A szlovák kormánykoalícióban néhány hete az egyes pártoknak a járványkezelésről alkotott különböző elképzelései miatt vált feszültté a helyzet. Ez tovább mérgesedett, és koalíciós válsággá fajult azután, hogy Igor Matovič a liberálisok ellenében úgy döntött, Szlovákia vásárol az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcinából. A koalíciós válság idején néhány hét alatt a kormány hat minisztere mondott le vagy jelentette be távozását, s végül ugyanígy tett Igor Matovič kormányfő is.

(MTI)

Kép forrása: Eduard Heger Facebook oldala

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
luisbathhelena
2021. március 29. 21:27
Ott van 2 M vakcina (vagy egy része). Mi a sorsa? Vegyük át tőlük mert a tótok nem bírnak megegyezni. Politikai kérdés lett
tothpal
2021. március 29. 21:25
Kérdezem: normálisak ezek a politikusok? Valamennyien az orvostudományok doktori... Merthogy többet értenek az orosz vakcina megítéléséhez, mint a virologusok...
jeti
2021. március 29. 20:31
Nem lennék meglepve, ha a Heger által javasolt kormányt benne Matovoccsal a köztársaság elnök asszony nem nevezné ki.
monuskaroly
2021. március 29. 19:45
Banánköztársaság! Ilyenkor látszik hogy mennyire fontos a stabilitás. Becsüljük meg!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!