Kisebbségi albizottságot hozna létre a székelyföldi románoknak Tanasa

2021. március 23. 19:25

Ha már a magyaroknak és a romáknak jár albizottság, ne maradjanak ki az „elnyomott” székelyföldi románok – gondolhatta az AUR politikusa.

2021. március 23. 19:25
null

Ha nem tudtuk volna, hogy mi hiányzik a román képviselőház kisebbségügyi bizottságából, akkor Dan Tanasă jóvoltából most már ezt is tudjuk: egy albizottság a székelyföldi románok érdekeinek képviseletére – kezdi a román parlament ülésének egyik új fejleményéről írt cikkét a Főtér.”

Az AUR képviselője kedden hívta fel képviselőtársai figyelmét a páratlan helyzetre, miszerint a testületben mindenféle kisebbségnek van már albizottsága, kivéve a Hargita, Kovászna és Maros megyei románoknak.

Tanasa emlékeztette a honatyákat, hogy az emberi jogi és kisebbségi bizottságban a magyar és a roma ügyekért felelős albizottságok mellett, az USR kérésére a civil társadalommal kapcsolatos csoport is létezik, ám nem kellene megfeledkezni a három megyében élő románok problémáiról sem, kérte Tanasă, egyben felszólítva a pártok képviselőit, hogy támogassák az albizottság létrehozásának ötletét.

A magyarellenes nézeteiről ismert blogger 2020-ban, a hasonló elveket valló AUR színeiben nyert képviselői mandátumot.

Zászlajára a kisebbségben élő székelyföldi románok jogainak védelmét tűzte ki (erre hivatkozva már megpróbált bekerülni az Országos Diszkriminációellenes Tanácsba is), a harcos jogvédelem címszó alatt azonban rendszeresen a magyarok ellen uszít, ellehetetlenítve a székelyföldi magyar anyanyelv- és jelképhasználatot – jegyzi meg az erdélyi magyar portál.

A felszólalást itt nézheti meg.

 

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
masikhozzaszolo
2021. március 24. 11:39
Ha nincs megoldás, vagy nem akarod megoldani, akkor csinálj bizottságot!
Mich
2021. március 23. 23:25
Természetesen, miután a magyarok, a székelyek megkapták az AUTONÓMIÁT!
egyvilág
2021. március 23. 20:26
Egy összefoglaló írás a nemzetről, nemzeti identitásról, a nemzetek egységéről és törésvonalairól. https://egyvilag.hu/temakep/074.shtml
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!