Olaszországban szankcionálják az oltást elutasító egészségügyi dolgozókat

2021. március 31. 19:53

A római kormány által kiadott rendelkezés a szigorítások meghosszabbítása mellett szankciókat is tartalmaz a vakcinázást elutasító egészségügyi dolgozók számára.

2021. március 31. 19:53

A szerdai kormányülésen hozott döntések értelmében április 7-től sem törlik el a szigorú korlátozásokat: április végéig a tartományok kiemelten és közepesen járványveszélyes zónákban maradnak, vagyis vörös és narancssárga fokozatban. A kettő közötti különbség az, hogy a narancssárga térségekben a kijárási tilalom csak estétől reggelig tart, és az üzletek nyitva tarthatnak. A tartományok közötti közlekedés továbbra is tiltott lesz.   

A kormány döntése szerint a bölcsődékben, óvodákban és az általános iskolák alsó tagozataiban a lezárt régiókban is biztosítani kell a gyerekek jelenlétét. A nagyobb diákoknál a helyi adatok függvényében határoznak a távoktatás és a tantermi jelenlét arányáról.   

Harmadik hullám

Egészségügyi források szerint a vírusmutációk okozta harmadik járványhullám jelenleg tetőzik: az újonnan regisztrált betegek 86 százalékában a nagy-britanniai mutációt azonosítják. A halottak száma megközelítette a 109 ezret.    

A korábban minél gyorsabb nyitást sürgető Matteo Salvini, a Liga párt vezetője hangoztatta, hogy a kormány egészségvédelmi intézkedéseit támogatja. Hozzátette, hogy ezzel egy időben már a nyári idegenforgalmi szezon előkészítésén kell dolgozni.    

Szankciók

Sajtóinformációk szerint elkészült az oltást megtagadó egészségügyi dolgozókat szankcionáló jogszabály-tervezet. Az első vázlat szerint a védőoltásra nemet mondó orvosok, ápolók és az egészségügyi személyzet más tagjait olyan munkakörbe helyezhetik át, ahol nincsenek kapcsolatban emberekkel. Ha ilyen lehetőség nem adódik, akkor felfüggeszthetik őket bérezésük ideiglenes megvonásával. A rendelet december 31-ig lesz hatályban. Az egészségügyi miniszter korábban úgy nyilatkozott, kevesen tagadták meg az oltást, de pontos adatot nem közölt.

(MTI)

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
luisbathhelena
2021. április 01. 11:49
Sajnos az eü dolgozok 5-10%a megyozhetetlen h oltassak be magukat A válsz csak. Racionális érv nincs inkább mennek a heti kötelező tesztre. Ön és kozveszelyes barmok. Egy kórházban. Az eszem megall
Vasalo
2021. április 01. 10:26
Ez a beszéd!
olajfa1
2021. április 01. 09:49
Teljesen jogos az intézkedés, azok ellen akik akadályozzák a védekezést!
quantum
2021. április 01. 09:24
Helyes!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!