Mexikó képviselőháza elfogadta a marihuánát legalizáló törvényt

2021. március 11. 08:31

Most már csak a Szenátuson múlik, hogy szabad lesz a cannabis-termékek használata.

2021. március 11. 08:31
null

A mexikói Képviselőház elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely lehetővé tenné a rekreációs marihuánafogyasztást – írta meg a BBC. A javaslat így most a Szenátushoz kerül egy végső szavazásra. Andrés Manuel López Obrador elnök pártja bízik abban, hogy a törvény ott is át fog menni.

Segíthet a drogkartellek megfékezésében

A törvény alapján lehetővé válna maximum 28 gramm cannabis-termék tartása, és legfeljebb 8 növény otthoni termesztése személyes használatra. Emellett a jogszabály különféle licenszet biztosítana a cannabis importálására és exportálására is.

López Obrador elnök azzal érvelt a törvénytervezet mellett, hogy segítene felszámolni a drogkartellek hatalmát. Mexikó ugyanis már évtizedek óta véres háborút folytat az említett bűnszervezetekkel, amely miatt évente ezrek halnak erőszakos halált.

Nem mindenki lelkes

A törvény kritikusai azzal támadták a szabályozást, hogy könnyebben hozzáférhetővé tenné a marihuánát a gyerekek számára. Voltak olyanok is, akik szerint a törvény még mindig túl szigorú. Ők azzal érveltek, hogy miért van az, hogy egy mexikói annyi alkoholt vehet, amennyit csak akar, de megbüntetik, ha otthon nyolc növénynél többet termeszt.

Amennyiben a törvény átmegy a Szenátuson is, Mexikó lenne a világon a harmadik olyan ország, amely országos szinten legalizálja a rekreációs marihuánafogyasztást. Ezáltal a dél-amerikai lenne a világ egyik legnagyobb marihuánapiaca. Jól alátámasztja ezt, hogy már több kanadai is kaliforniai cannabis-termesztő cég is kifejezte az érdeklődését az új piaclehetőségek iránt.

Címlapképen: Legalizációért tüntető aktivista

Kép forrása: Cristian Lexva/NurPhoto/AFP

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
írmag
2021. március 11. 15:14
A hátizsákos migránsaik tömege így rögtön megalapozza a szállítmányozási cég létesítését az USA-ban!
Gurgi
2021. március 11. 10:29
Magyarul beismerték, hogy gyenge senkik megfékezni a drogkartelleket. Mi lesz a következő? Nem bírjuk megfékezni a cunamit, ezért elárasztjuk a városokat? Nem bírjuk megfékezni az atomfegyverek terjedését, ezért kapjon mindenki sajátot?:)
Crusader
2021. március 11. 09:26
A képen hogy szívja a büdös, tahó proli, kidülledt szemmel hódol függőségének a gyenge szardarab, férfinek nem nevezhető lény.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!