Iszlamista párt döntheti el, ki kormányoz majd Izraelben

2021. március 30. 10:29

Netanjahu radikális jobboldali, ultraortodox partnerei elképzelhetetlennek tartják az együttműködést a Ra'ammal.

2021. március 30. 10:29

Az izraeli választási patthelyzet után mindenki tárgyal mindenkivel, de a Ra'am párttal mindkét oldal számol, írja az Euronews. Az izraeli arabokat képviselő párt jól kalkulált, és most királycsináló pozícióba került.

Két éven belül negyedszer járultak az urnákhoz az izraeli választók, de a patthelyzet maradt: Benjamin Netanjahu Likud-pártja nem tud kormányt alakítani, őt viszont nem lehet megbuktatni. Egyelőre nem látszik, a szoros meccsben az őt támogató vagy ellenző nagy blokk kapja-e meg azt a néhány plusz mandátumot, ami szükséges a 120 fős Kneszetben a 61 fős, tehát kormányképes többséghez.

Egyvalamiben hasonlít Jáir Lapid, a Jes Átid (és ezzel az ellenzék) vezetője, és Benjamin Netanjahu: saját táborukon belül keményen bírálják őket, amiért tárgyalásokba kezdtek a választáson meglepően jól szereplő, 4 mandátumot szerző, az izraeli arabokat képviselő konzervatív, iszlamista Ra'am párt vezetőjével, Manszúr Abbásszal.

Abbász a rend kedvéért meghallgatta Lapid ajánlatát és nem zárt ki semmit, de a hírekből az körvonalazódik, hogy komolyan mérlegeli egy Netanjahu-vezette koalícióba való belépést. Ez azonban még nem jelent automatikus többséget a Likud-blokknak, mivel Netanjahu radikális jobboldali, ultraortodox partnerei elképzelhetetlennek tartják az együttműködést a Ra'ammal.

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zöldalma
2021. március 30. 11:43
a jobboldal brutális többségben lenne, ha nem utálnák BIBI-t. Azért ha Palesztina megalakulna, gondolom ott is lesznek választások és legalább egy zsidó párt is bejut, de ha a zsidók nem élhetnek vagy csak korlátozott jogokkal az ősi zsidó szakrális földön, akkor az ENSZ elítéli az apartheid arab államot.
Harangláb
2021. március 30. 10:51
Az arabok döntenek arról, ki kormányozza a zsidó államot?! Vigyázó szemeinket Tel Avivra vessük...:(
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!