Irán folyamatosan megsérti az atomalkut Macron szerint

2021. március 18. 19:32

A francia államfő szerint Iránnak abba kell hagynia a nyomásgyakorlást azzal, hogy sorozatosan megsérti 2015-ben kötött nemzetközi megállapodást.

2021. március 18. 19:32
null

„Iránnak abba kell hagynia a rendkívül súlyos nukleáris helyzet rontását azzal, hogy sorozatosan megsérti a bécsi megállapodást” – fogalmazott csütörtökön a francia államfő Reuven Rivlin izraeli elnökkel a hivatalában tartott közös sajtótájékoztatójukon. „Iránnak meg kell tennie a várt gesztusokat, és felelősen kell viselkednie” – tette hozzá Emmanuel Macron az iráni atomprogram ellenőrzését előíró 2015-ös megállapodás érdekében szót emelve.

A francia elnök szorgalmazza, hogy Irán ballisztikus rakétaprogramjának ellenőrzése is kerüljön bele a megállapodásba,

ezt azonban a perzsa ország határozottan ellenzi.    

Irán 2015-ben megállapodott az Egyesült Államokkal, Nagy-Britanniával, Franciaországgal, Kínával, Oroszországgal és Németországgal, hogy legalább tíz évre korlátozza az atomprogramját cserébe az ellene hozott szankciók nagy részének fokozatos feloldásáért.

Az egyezménnyel a nemzetközi közösség azt akarta szavatolni, hogy az iszlám köztársaság atomprogramja kizárólag békés célokat szolgáljon.

Az előző amerikai elnök, Donald Trump viszont 2018-ban kiléptette a szerződésből az Egyesült Államokat, majd visszaállította a büntetőintézkedéseket is, ezért Irán azóta több ponton is elkezdte megsérteni az egyezmény rendelkezéseit.    A Joe Biden elnök vezette új amerikai kormányzat február közepén közölte, kész a tárgyalásokra Iránnal, hogy megvitassák az Egyesült Államok visszatérését az atomalkuhoz, de ehhez előbb Teheránnak be kell tartania a szerződés előírásait.    

Az új amerikai adminisztráció eddig csak mérlegelte az atomalku felélesztését célzó lehetőségeket,

Teherán azonban már többször leszögezte, hogy az egyezményről csak a szankciók feloldása után hajlandó tárgyalni. Teherán és Washington is ragaszkodik ahhoz, hogy nem teszi meg az első lépést, de szakértők rámutatnak: a megoldás az, hogy mindkét fel egyszerre lát neki intézkedések sorát végrehajtani, ami végül az atomalku teljes betartásához vezethet majd.

(MTI)

Fotó: MTI/AP/Sepahnews

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kettőazkilenc
2021. március 19. 03:59
Én örülnék ha tényleg lenne mindenfelé leszerelés. Azt sem szeretném ha iszlamista banánköztársaságok atomfegyverrel rendelkeznének mert csak idő kérdése mikor nyomja meg egy idióta a gombot. Mondjuk Irán azért nem az annyira lepukkant ország, de mégis. Viszont hogy a fenébe lehet azt mondani egy országnak, hogy nekünk igaz van egy csomó, de neked nem lehet? Mindenféle gazdasági, diplomáciai szankciót támogatok, de mindenki ellen aki atomfegyverrel rendelkezik. Plusz még ki tudja miféle biológiai vagy más tömegpusztító fegyverekkel amik civilek halomra ölésére alkalmasak.
marica61
2021. március 18. 21:15
és ez a szerencsétlen makron franciaország vezetöje
turáni sólyom
2021. március 18. 20:37
Franciaország egy felvilágosult demokrácia? Mióta? Mert az 1950-es években az algériai FLN elleni harcokban 2-3 millió személyt öltek meg. Előtte Vietnamban vívtak dicstelen gyarmati háborút. 1956-ban miért is támadták meg Egyiptomot? Irak ellen miért harcoltak 1991 elején? Miért bombázták Líbiát, tán csak nem az olajért....? "Felvilágosult demokráciaként" miért szednek már több mint fél évszázada gyarmati adót? Majd ha mindezeket megválaszolod, akkor írjál nagy betűvel.....
Akitlosz
2021. március 18. 20:20
Irán atombomba nélkül nincsen biztonságban. A többi ország sem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!