Hatósági őrizetben meghalt a volt mianmari kormánypárt egyik vezető tisztségviselője

2021. március 09. 16:56

A tisztségviselőt keddre virradóra tartóztatták le.

2021. március 09. 16:56
null

Ba Mio Thein, a katonai puccs nyomán feloszlatott felsőház egyik volt képviselője szerint Zav Mjat Linn rendszeresen részt vett a junta elleni utcai megmozdulásokon, most pedig a hozzátartozói azon vannak, hogy a katonai kórház kiadja nekik a holttestét. Zav Mjat Linn az ország elmozdított korábbi vezetője, Aung Szan Szú Kjí pártjának tisztségviselője volt.

Szemtanúk beszámolói szerint Khin Maung Latt holttestén kínzásra utaló nyomokat fedeztek fel

Zav Mjat Linn már a második NLD tisztségviselő, aki életét vesztette a hatósági őrizetben. Khin Maung Latt kampánymenedzser nem sokkal azt követően hunyt el, hogy szombat este őrizetbe vették. Jogvédők szerint ezek az esetek felvetik a kérdést, hogy a fogvatartottakat kínozzák-e, vagy megölik-e a hatóságok. Szemtanúk beszámolói szerint Khin Maung Latt holttestén kínzásra utaló nyomokat fedeztek fel.

Az éjszakai kijárási tilalom ellenére újabb tüntetések voltak hétfőn este Rangunban.

Keddre virradóra a rendőrség mintegy ötven embert állított elő, de százaknak sikerült elmenekülniük, mielőtt a biztonságiak körül tudták volna fogni a tömeget. A Politikai Foglyokat Támogató Egyesület (AAPP) nevű mianmari jogvédő szervezet összesítése szerint a február elsejei katonai hatalomátvétel óta több mint hatvan tüntető vesztette életét és mintegy 1800 aktivistát állítottak elő.

Rendszeresek a puccsellenes tömegtüntetések az országban

Mianmar a nap folyamán visszahívta londoni nagykövetét, mert a diplomata hétfőn felszólította a juntát a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjí szabadon engedésére. Az MRTV helyi televízió tájékoztatása szerint Kjav Szvar Min nagykövet megszegte hivatali kötelességét. A katonaság február 1-jén, az új parlament megalakulása előtt pár órával vette át a hatalmat a délkelet-ázsiai országban, arra hivatkozva, hogy a novemberi választáson szerintük szabálytalanságok történtek és panaszaikra a kormányzat nem reagált. Azóta rendszeresek a puccsellenes tömegtüntetések az országban.

(MTI)

Nyitóképen: Tüntetők Mianmarban. Fotó: STRINGER / Anadolu Agency / AFP

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kisgul
2021. március 09. 17:33
Hol vagy Bidé? Most nem aggódsz az emberi jogokért, meg a demokráciáért? Vagy leköt a Magyar diktatúra, és nincs időd holmi Mianmari cicaharcba beavatkozni!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!