Az Egészségügyi Világszervezet és Kína közös jelentéséből, mely az új koronavírus (SARS-CoV-2) emberre való átterjedéséről szól, az AP hírügynökség előzetesen tett közzé részleteket hétfőn.
A napokban publikálandó jelentés négy verziót említ a terjedés lehetséges okaként, jóllehet az egyiket – amely szerint a vírus egy laboratóriumból szabadult el – felettébb valószínűtlennek nevezi. A kínai hatóságok korábban is határozottan tagadták azt az elméletet, amely szerint a vírus a Vuhani Virológiai Intézet laboratóriumából juthatott ki.
ezt követi a denevérről emberre történő közvetlen átterjedés, és megemlíti – ám szintén nem tartja valószínűnek – az élelmiszeren át történő fertőzés lehetőségét. Noha a járvány későbbi szakaszában Peking többször azt közölte, hogy egészségügyi hatóságok vizsgálata szerint több állampolgára importált mélyhűtött élelmiszerekkel kapcsolatba kerülve fertőződött meg, a kutatás szerint nem valószínű, hogy az ilyen fertőzések járvánnyá nőnének.
Kételyek merültek fel a kínaiak készségessége kapcsán
Az AP leszögezi, hogy jóllehet a tanulmány – amelyhez a hírügynökség egy WHO-tagország Genfben állomásozó, magát megnevezni nem kívánó diplomatáján keresztül jutott hozzá – sok kérdést hagy megválaszolatlanul, ám alaposan kifejti az eddigi kutatási eredményeket.
Peter Embarek, a WHO munkatársa azonban pénteken azt mondta, folyik a fordítómunka és az adatellenőrzés, és vélhetően néhány napon belül az anyagot nyilvánosságra hozzák. Peter Embarek vezette azt a WHO-delegációt, amely januárban ellátogatott a járvány első ismert gócaként elhíresült közép-kínai Vuhanba, amelynek nagybani piacáról az első fertőzötteket jelentették. A héten közzéteendő jelentés nagyrészt a Vuhanban végzett vizsgálatokon alapul, egyúttal leszögezi azt is: nem lehet teljes biztonsággal nyilatkozni a vuhani piac szerepéről a járvány kapcsán, sem arról, hogyan került a fertőzés a piacra.
(MTI)
Fotó: MTI/Sóki Tamás