Erős földrengések rázták meg Új-Zéland partjait

2021. március 04. 20:17

Három nagy erejű földrengést észleltek helyi idő szerint pénteken Új-Zéland térségében.

2021. március 04. 20:17
null

Az első, erős, 7,3-as magnitúdójú földrengést Új-Zéland Északi-szigetétől keletre kora reggel észlelték, de az akkor elrendelt szökőárriadót időközben már lefújták. A második földmozgás mindössze órákkal követte az elsőt az Új-Zélandtól nagyjából ezer kilométerre északkeletre található, jórészt lakatlan Kermadec-szigetek térségében.    

Cunamit vártak, de végül nem történt szökőár

A Csendes-óceáni Szökőár Előrejelző Központ (PTWC) korábban Új-Zéland Északi-szigetétől keletre egy 7,3-as erősségű földrengést jelentett, amelyet helyszíni beszámolók szerint az egész régóban érezni lehetett, így a nagyobb új-zélandi városokban, Aucklandben, Wellingtonban és Christchurchben is.    

Az amerikai földtani intézet (USGS) is eredetileg 7,3-asra tette a földrengés erejét, de később ezt 6,9-esre helyesbítette.

Az UDGS szerint a rengés fészke tíz kilométeres mélységben volt. Az új-zélandi GeoNet tudományos ügynökség ugyanakkor 7,2-es erősségű földmozgásról számolt be, amelynek fészke 94 kilométeres mélységben volt Gisborne kerület partvidékétől alig száz kilóméterre. Több kisebb utórengésről is voltak értesülések. 

Nincs hír sérültekről   

„Remélem mindenki jól van, különösen azok, akik a földrengés teljes erejét érezhették a keleti partvidéken” – írta Jacinda Ardern miniszterelnök Instagram-mikroblogján.    

A PTWC korábban közölte, hogy szökőárra lehet számítani a rengés epicentruma körüli 300 kilométeres térségben.

„Mindenki, aki partközelben érezte a hosszú, illetve erős földmozgást, haladéktalanul menjen a legközelebbi magaslatra, vagy keressen menedéket a lehető legtávolabb a sziget belsejében” – írta akkor Twitter-oldalán az új-zélandi katasztrófavédelmi hivatal. Néhány órával később a hatóság visszavonta a figyelmeztetést.    

Egy másik erős földrengés mindössze órákkal követte az elsőt.    

Az Európai Földközi-tengeri Szeizmológiai Központ (EMSC) szerint 7,2-es, az USGS szerint viszont 7,5-ös erősségű földmozgás fészke tíz kilométeres mélységben volt az Új-Zélandhoz tartozó Kermadec-szigetek térségében. Az USGS szökőár veszélyére figyelmeztetett.    

Sérültekről és esetleges károkról nincsenek értesülések.

Egy harmadik, a korábbi kettőnél erősebb, 8, 1-es erősségű földrengés rázta meg helyi idő szerint reggel kilenc órakor ugyancsak a Kermadec-szigetek térségét. Az új-zélandi katasztrófavédelmi hatóság újból felszólította az Északi-szigeten élőket, hogy haladéktalanul hagyják el a partvidéket, keressenek menedéket a sziget belsejében, vagy a magaslatokon szökőár veszélye miatt. 

(MTI)

Fotó: MARTY MELVILLE / AFP

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!