Brazíliában eluralkodott a káosz: tombol a járvány

2021. március 11. 21:52

Roskadozik a brazíliai egészségügyi rendszer a koronavírus egy különösen fertőző variánsának terjedése miatt, miközben továbbra sincs országos terv a járvány megfékezésére – írta az AP amerikai hírügynökség csütörtökön, a dél-amerikai ország járványellenes küzdelmének legfrissebb fejleményeit ismertetve.

2021. március 11. 21:52
null

A brazil kormányzók a múlt héten megpróbálták ugyan ajánlásba foglalni a járvány megfékezését segítő intézkedéseket, amely a tervek szerint kijárási korlátozást, a tömegrendezvények tilalmát és boltok bezárását is tartalmazta volna. Az elképzelésekből azonban semmi sem valósult meg: a szerdán közzétett végső verzió egy egyoldalas, konkrétumokat nem tartalmazó dokumentum volt.    

Eközben Wellington Dias, Piaui állam kormányzója jelezte: ha nem csökken a nyomás a kórházakon,

egyre több beteg marad intenzív ellátás nélkül, gyakorlatilag halálra ítélve.    

Brazília leggazdagabb államában, Sao Paulóban legalább 30 beteg vesztette életét ebben a hónapban, miközben az intenzív osztály ágyára várt – írta a G1 hírportál szerdán.    

A déli Santa Catarina államban 419-en várnak ágyra, a szomszédos Rio Grande do Sul kapacitásainak kihasználtsága pedig 106 százalékos. Alexandre Zavascki, egy helyi orvos szerint sorban érkeznek a légzési nehézségekkel küzdő betegek.    

– mondta az orvos, aki háborús szituációhoz hasonlította a jelenlegi helyzetet.    

Eközben Jair Bolsonaro brazil elnök továbbra is ellenzi a korlátozásokat,

arra hivatkozva, hogy a gazdaságnak működnie kell, és az elszigeteltség depresszióhoz vezetne. Nem csak Latin-Amerika, de az egész világ számára egyre nagyobb aggodalmat jelent, hogy Brazília sikertelen a járvány megfékezésében – mondta egy sajtótájékoztatón az Egészségügyi Világszervezetet (WHO) vezető Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz.   

Brazíliában több mint tízezer ember vesztette életét a Covid-19-ben a múlt héten, ami országos rekord.

Ha folytatódik a jelenlegi tendencia, a héten ez a rekord is megdőlhet. A több mint 200 milliós ország lakosságának mindössze 5,5 százalékát oltották be eddig.

(MTI)

Fotó: MTI/AP/Andre Penner

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zara
2021. március 11. 22:58
propaganda mandiner módra... Deaths per 100,000 population Brazil 128.12 Hungary 165.28 https://en.wikipedia.org/wiki/COVID-19_pandemic_death_rates_by_country bolsonaronak van gerince....
bunko_jobbos
2021. március 11. 22:41
https://www.worlddata.info/iq-by-country.php Brazíliában 83 az átlag-IQ. Sajnos ez ilyen, ha hülyébbek laknak egy országban, akkor mindent szarabbul tudnak megszervezni, sőt hülye vezetőket választanak maguknak, akik hülyeségeket fognak csinálni. És az is nagy baj, hogy az IQ-t nem lehet megváltoztatni sem oktatással, sem semmivel, mert örökletes. Csak az változtathatja meg egy országban, ha egy csoport jobban elszaporodik. Pl. nálunk a feltételek egy évtizede kedveztek a családi pótlékon keresztül bizonyos mintáknak :-), úgyhogy emiatt csökkenhetett a magyar IQ. A németeknél pl. óriási volt a földhiány a középkorban, nagy a népsűrűség, csak a legkitartóbbak és legokosabbak házasodhattak, ennek eredménye a mai német mentalitás. Zsebkendőt elő, és lehet sírdogálni a természet rohadt kegyetlen törvényein. De azok attól még vannak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!