A Volkswagen felgyorsítja átalakítását

2021. március 05. 17:36

Felgyorsítják a Volkswagen átalakítását, amelynek célja, hogy a vállalat autógyártóból a digitalizáció eredményeire támaszkodó vállalat.

2021. március 05. 17:36
null

A Volkswagen csoport (VW) névadó márkájának új stratégiáját bemutató tájékoztatón Ralf Brandstätter vezérigazgató kiemelte, hogy a több mint nyolcvan éve működő vállalat a

története legnagyobb szabású átalakulásán megy keresztül,

és ezt a folyamatot felgyorsítják. Az utóbbi években elsősorban arra törekedtek, hogy beépítsék az elektromos meghajtási technológiát modellkínálatukba, a következő időszakban pedig az autógyártás jövőjének két másik kulcsfontosságú területére összpontosítanak, az autók használatát szolgáló szoftverekre és az úgynevezett digitális felhasználói élményre. A szoftverfejlesztés mint fő autógyártói kompetencia előretörésének legfőbb példája, hogy az idén nyáron bevezetik a cég első teljesen elektromos modellcsaládja, az ID szoftverének rendszeres távoli (over-the-air) frissítését.

A jövőre készülve

Ezeken a kocsikon így külön szervizelés nélkül mindig a legfrissebb változat fut majd. Az autó „szoftveralapú termékké” formálása lehetőséget ad új üzleti modellek kifejlesztésére, a termék – vagyis egy Volkswagen gépkocsi – képességeinek vásárlótól függő, egyéni összeállításában pedig a cég „digitális ökoszisztémája” kerül a középpontba. Így az egyes gyártmánytípusok, modellek az eddiginél jóval kevesebb változatban kerülnek a piacra, mert az egyéni konfiguráció egyre inkább azt jelenti majd, hogy a vásárló milyen szoftveres szolgáltatásokat rendel meg kocsijához – fejtette ki Ralf Brandstätter. Az elektromos meghajtás és a digitalizáció mellett további súlyponti terület az autonóm vezetési technológia, valamint az autó gyártási folyamatának megújítása, amelynek fő terepe a központi, wolfsburgi üzem. Minderre 16 milliárd eurót fordítanak 2025-ig. Az összes fejlesztés valamennyi eredménye a Trinity nevű modellben lesz látható elsőként.

A Volkswagen első teljesen digitális és elektromos modellje 2026-ban jelenik meg,

és a cég várakozása szerint az egész iparágban központi jelentőségű viszonyítási pontot, „új standardot” jelent majd a technológiáját, az általa kiaknázható üzleti modelleket és a gyártási megoldásait tekintve is – mondta a vezérigazgató.

(MTI)

Címlapkép: Bemutatják az új Volkswagent. Fotó: MTI/EPA/Filip Singer

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nemecsekerno_007
2021. március 05. 18:29
Minden olyan lesz mint egy kibaszott okostelefon. - kérem frissítse a rendszert. - Sajnos az ön autójára nem áll rendelkezésre további frissítés
afium
2021. március 05. 18:07
Innen már csak egy lépés, hogy valakik, meghekkelve a mindig mindenhonnan elérhető digitális autóinkat, tömegszerencsétlenségeket okozzanak. Hasonló lesz ez is ahhoz, mint ami az operációs rendszerekkel történt az elmúlt évtizedben. Régen megvett az ember egy op. rendszert, és amíg bírta, használta. Ma csak előfizetéssel szerezheted meg, bosszantóan sok frissítéssel, állandó netigénnyel. Egyre inkább úgy érzem, hogy nem a szoftverek vannak értünk, hanem mi vagyunk értük.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!