Több tízezren özönlöttek tüntetni a nepáli fővárosba

2021. február 10. 17:44

Folytatódnak a tüntetések a nepáli kormányfő döntései ellen, aki feloszlatta a parlamentet és új választások kiírását jelentette be.

2021. február 10. 17:44
null

A kormányzó Nepáli Kommunista Párt egyik frakciója szállított az ország más részeiből buszokon és teherautókon embereket Katmanduba, ahol tüntetésen gyűltek össze a város szívében.

A csoport Khadga Praszad Oli miniszterelnök decemberi döntése ellen tiltakozik, amellyel feloszlatta a parlamentet. Múlt héten országos általános sztrájkot hirdettek: bezártak az iskolák, leállt a közlekedés, és a piacok is zárva tartottak.

A hatóságok szerdán fokozták a biztonsági intézkedéseket a városban,

a rohamrendőrség szögesdrótos barikádokkal védi a fontosabb kormányzati hivatalokat.

Erőszakos fejleményekről egyelőre nem érkezett jelentés.

Khadga Praszad Olit azt követően nevezték ki miniszterelnöknek, hogy a Nepáli Kommunista Párt három éve megnyerte a parlamenti választásokat. Oli pártja és a korábbi maoista lázadók pártja ezt megelőzően fogott össze, egy egységes kommunista pártot hozva létre.

Az egyesülést követően azonban megnőtt a feszültség Oli és a korábbi lázadók vezetője, Puspa Kamal Dahal között, aki a párt társelnöke. Korábban ugyanis megállapodtak, hogy megosztják maguk között az ötéves miniszterelnöki időszakot,

a mandátum félidejének leteltével azonban Oli nem volt hajlandó átadni a hatalmat Dahalnak.

Mind Oli, mind pedig Dahal magának követeli a Nepáli Kommunista Pártot, és a kérdés jelenleg a nepáli választási bizottság előtt van. Dahal frakciója már azt is bejelentette, hogy egy múlt havi ülésen Olit eltávolították a pártból.
 

(MTI)

Fotó: MTI/EPA/Narendra Sresztha

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ZolieM
2021. február 10. 18:35
Komcsik. Minden pofon jó helyre megy. Remélem ősi bolsevik szokásuk szerint le is mészárolják egymást.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!