Óvva inti Örményországot a puccstól az Európai Unió

2021. február 25. 19:19

Örményországnak a politikai természetű konfliktusait békés úton, a parlamenti demokrácia alapelveinek szigorú betartása mellett kell megoldania – foglalt állást az Európai Unió külügyi szolgálata (EEAS) csütörtökön.

2021. február 25. 19:19
null

Az uniós szolgálat nyilatkozatában – szóvivőjén keresztül – arra reagált, hogy az örmény fegyveres erők vezérkara csütörtökön távozásra szólította fel Nikol Pasinján miniszterelnököt, aki válaszul felmentette hivatalából a vezérkari főnököt és első helyettesét. A kormányfő puccskísérletnek nevezte a katonák követelését, és felszólította támogatóit, hogy vonuljanak Jereván központjába.    

A brüsszeli nyilatkozat szerint az Európai Unió arra szólított fel minden érintett felet, hogy kerüljenek minden olyan kijelentést és cselekedetet, amely a helyzet további eszkalációjához vezethet.

Arra hívták fel a figyelmet, hogy az örmény alkotmánnyal összhangban a fegyveres erőknek semlegesnek kell maradniuk politikai kérdésekben.

Örményország csak így tudja fenntartani a demokratikus és alkotmányos rendet, és képes kezelni a jelentkező kihívásokat – tették hozzá. Az örmény ellenzék és támogatóik 2020 novembere óta követelik a miniszterelnök lemondását, mióta aláírta az általuk hazaárulásnak tartott tűzszüneti megállapodást Azerbajdzsánnal a másfél hónapon át tartó hegyi-karabahi harcok beszüntetése érdekében. Az ellenzék őt tartja felelősnek az Örményországot sújtó gazdasági és társadalmi problémákért is.

Önmérsékletre szólította fel az örményországi feleket Vlagyimir Putyin orosz elnök,

aki csütörtökön telefonbeszélgetést folytatott Nikol Pasinján örmény miniszterelnökkel az ottani belpolitikai válságról – közölte csütörtökön Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő.

„Putyin kiállt amellett, hogy meg kell őrizni a rendet és a nyugalmat Örményországban, a helyzetet törvényes kereteken belül kell rendezni” – mondta Peszkov. „Az orosz államfő minden felet önmérsékletre szólított fel” – tette hozzá. Onik Gaszparján örmény vezérkari főnök csütörtökön nyilatkozatban távozásra szólította fel Pasinjánt és kormányát, egyben kezdeményezte, hogy a kialakult helyzetben a felek tartózkodjanak az erőszak alkalmazásától. A vezérkar szerint a követelés oka, hogy a miniszterelnök és kormánya a kialakult válsághelyzetben már nem képes megfelelő döntéseket hozni. A dokumentumot a vezérkari főnök és helyettesei, a csoportfőnökségek és a tisztikar vezetői írták alá. Pasinján válaszul felmentette hivatalából a vezérkari főnököt és első helyettesét. A kormányfő puccskísérletnek nevezte a katonák követelését és felszólította támogatóit, hogy vonuljanak Jereván központjába, ahol az ellenzék is felvonultatta híveit.

(MTI)

Fotó: MTI/AP/Photolure/Vahram Baghdasaryan

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Timur Link
2021. február 26. 18:33
Szerintem nem a hivatalos Örményország puccsolna, hanem valami lázadó csoport. Az pedig tojik az Unió figyelmeztetésére. Ezzel az EU megint lejáratja magát, amennyiben bekövetkezik a puccs.
kizökkentidő
2021. február 26. 02:01
"Óvva inti Örményországot a puccstól az Európai Unió" Ukrajna esetében nem ennyire kényes az EU.
civis72
2021. február 25. 19:52
Ez pont az a dolog ami nem tartozik a Brüsszeli majmokra
kronosz85
2021. február 25. 19:50
Ki a rossebet érdekli, hogy ők Ázsia kapujában mit csinálnak a saját földjükön, de őszintén..?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!