Már a szomszédban van a dél-afrikai mutánsvírus

2021. február 17. 08:20

A koronavírus új, dél-afrikai változata terjedhetett el Szlovákiában.

2021. február 17. 08:20

A fentieket Boris Klempa virológus jelentette ki, a Szlovák Tudományos Akadémia (SAV) munkatársa, miután találkozott Zuzana Čaputová államfővel – írta meg az ÚJ Szó. Hozzátették: a médiában szereplő nyitrai férfi nem volt pozitív, ugyanakkor nem zárható ki, hogy az új mutáció már megjelent Szlovákiában. Klempa szerint nálunk a brit mutáció dominál, azt azonban cáfolta, hogy a napokban egy új cseh vagy csehszlovák változat kezdett volna el terjedni a világban.

A szakértő felhívta a figyelmet, hogy a dél-afrikai és a brazil változat nem csak fertőzőbb, hanem ellenállóbb is az immunválasszal és a védőoltással szemben. E két mutáció esetében magasabb az ismételt megfertőződés veszélye is. Emiatt szerinte szigorúbban kell ellenőrizni a külföldről Szlovákiába érkezőket, és gondot kell fordítani az új vírustörzsek azonosítására.

Az Új Szó emlékeztetett: Az 501Y.V2 vírusváltozatot először 2020 decemberében mutatták ki a Dél-afrikai Köztársaságban. Az előzetes vizsgálatok eredménye szerint a mutáció gyorsabban terjed, de az egyelőre nem bizonyított, hogy súlyosabb tüneteket okozna. A mutáció jelenlétét több uniós tagállamban is kimutatták, így például Franciaországban, vagy Tirolban, Ausztria tartományában.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!