Nyakkendő nélkül ment be – kizárták a képviselőt az új-zélandi parlament üléséről

2021. február 09. 19:09

A maori politikus „gyarmati huroknak” tartja a nyakkendőt, ezért nem hajlandó viselni.

2021. február 09. 19:09
null

Kizárták a Maori Párt egyik vezetőjét az új-zélandi parlamentből, mert nem viselt nyakkendőt. Férfi képviselők  ugyanis csak úgy tehetnek fel kérdést az óceániai ország parlamentjében, ha nyakkendőt viselnek. Emiatt Trevor Mallard házelnök kétszer akadályozta meg Rawiri Waititit abban, hogy kérdéseket tegyen fel, majd kiküldte őt – számol be a BBC nyomán a 444.

„Ez nem a nyakkendőkről szól, hanem a kulturális identitásról, cimbora” – mondta a kiküldött maori a helyi médiának.

Waititi egyébként a nyakkendőket „gyarmati huroknak” nevezte, és helyette zöldköves medált viselt. Szerinte ésszerűtlen volt a házelnök döntése, és azt állította, „maori üzleti öltözéket” viselt.

Trevor Mallard egyébként azt mondta, hogy személyesen támogatja a kötelező nyakkendőre vonatkozó szabályok módosítását, de a képviselőkkel folytatott konzultáció után meghagyta a szabályokat, mondván, a neki írók elsöprő többsége támogatta a nyakkendő-követelmény fenntartását.

Jacinda Ardern miniszterelnök azt mondta, nem ellenzi, hogy az emberek megtagadhassák a nyakkendőt, de nagyobb dolgokra kell összpontosítani. „Nem hiszem, hogy az új-zélandiakat érdekelnék a nyakkendők” – mondta.

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sors
2021. február 10. 17:34
Nem fallikus szimbólum?
Mag Ányos
2021. február 10. 15:20
Én a helyében hagynám a fenébe a képviselősdit, és inkább borkészítésre adnám a fejem. Világhírűvé tenném a Maori Ezerjót.
istvanpeter
2021. február 10. 11:30
Hát bizony, nagyon felesleges volt feltalálni a ruházkodást.
balbako_
2021. február 10. 10:52
Az új zélandi Maorik körében dívott a kannibalizmus is. Esetleg eszébe jut a képviselő úrnak ez a szokás és gusztusa támad a házelnökre és elfogyasztja vigasztalásképpen elmondja az özvegynek hogy ez nem a kannibalizmusról szól, hanem a kulturális identitásról, cimbora....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!