Lukasenka egy Belarusztól Kínáig terjedő unióról álmodozik

2021. február 12. 17:27

A fehérorosz elnök szerint meg kellene vitatni a semlegesség elvének feladását.

2021. február 12. 17:27
null

Vitát javasolt pénteken Aljakszandr Lukasenka fehérorosz vezető az alkotmány módosításáról, amely lehetővé tenné a semlegesség elvének feladását. A fehérorosz össznépi gyűlés második, zárónapján mondott záróbeszédében az elnök elmondta, katonák és civilek egyaránt javasolták, hogy a semlegességgel ellentétes elvet fogalmazzanak meg az alkotmányban.    

„Őszintén szólva, eddig sem olyan irányvonalat folytattunk, amely szigorúan ragaszkodott volna a semlegességhez, valószínűleg ezzel meg is sértettük az alkotmányt” – mondta.    

Lukasenka kifejtette, hogy az ország vezetése alkalmazkodott a változó körülményekhez.

„Ezért szakértőkkel meg kell vitatnunk ezt a kérdést az alkotmányban. (...) Mindenekelőtt a nemzetbiztonság koncepcióját kell elfogadnunk. Ezt megvitatva eljutunk a vonatkozó alkotmánymódosításhoz is” – tette hozzá.    

Aljakszandr Lukasenka hangsúlyozta, hogy a függetlenség évei alatt sikerült olyan rendszert kiépíteni, amelynek alapján megszilárdult az ország szuverenitása. „Szuverén államként Fehéroroszország továbbra is nyitott az egyenjogúságon és kölcsönös előnyökön alapuló együttműködésre az egész világgal” – szögezte le. „Ezzel együtt változatlanul tartjuk az orosz-fehérorosz államszövetség kiépítésének és az eurázsiai integrációnak az irányvonalát”.

Lukasenka pénteken népszavazás megtartását is javasolta 2022-ben az alkotmánymódosításról, amelyet szerinte az önkormányzati választásokkal együtt kellene megrendezni. Új törvények elfogadását javasolta továbbá a tavaly augusztusi, vitatott tisztaságú elnökválasztás után kezdődött ellenzéki tüntetések miatt, amelyek során a hatodik mandátumára megválasztott Lukasenka a Kreml támogatását élvezte – mutatott rá az EFE spanyol hírügynökség.    

A VI. Fehérorosz Össznépi Gyűlést február 11-12-én tartották, amelyen Fehéroroszország 2021-2025 közötti társadalmi-gazdasági programjának főbb pontjait vitatták meg.

A fórumon több mint kétezren vettek részt. Az ellenzék szerint a Lukasenka által szorgalmazott politikai és alkotmányos reformok hatalmának bebetonozását szolgálják.

(MTI)

Fotó: MTI/AP/BelTa pool/Pavel Orlovsky

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!