Ledöntötték Franco tábornok utolsó szobrát Spanyolországban

2021. február 23. 21:26

Melilla városának egyik vezetője történelmi napnak nevezte az eseményt.

2021. február 23. 21:26
null

Eltávolították Spanyolország korábbi diktátorának, Francisco Franco tábornoknak a szobrát Melilla városából. Ezzel Spanyolországban ledőlt az utolsó szobor, amit a generalissimónak állítottak.

Csak a jobboldali Vox párt szavazott a döntés ellen

A szobrot három évvel Franco halála után, 1978-at állították a spanyol afrikai városban azért, hogy emléket állítsanak a tábornoknak a ’20-as évekbeli Rif-háborúban betöltött szerpéért. Elelna Fernandez Trevino, Melilla városának a kultúráért és oktatásért felelős vezetője azt mondta a szobrot eltávolító döntés megszavazását követően, hogy:

Egyedül csak a jobboldali Vox párt szavazott a döntés ellen. Érvelésük szerint a szobor Franco katonai szerepének állított emléket, nem pedig a diktatúrájának. Mint mondják, ebből kiindulva a szobrot nem lehetett volna eltávolítani azon a 2007-es törvény alapján, amely előírja az összes olyan szimbólum eltávolítását, amely a Franco-rezsimhez köthető.

Címlapkép: Francót ábrázoló molinó egy jobboldali tüntetésen. Kép forrása: AFP

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!