Franciaország
18:002024. június 25.
Lengyelország
Hollandia
18:002024. június 25.
Ausztria

Különös teremtményeket találtak az Antarktisz jege alatt

2021. február 15. 16:45

Brit kutatók ismeretlen fajú állatokat fedeztek fel, egy vastag antarktiszi selfjég alatt.

2021. február 15. 16:45
null

A Frontiers in Marine Science című folyóiratban publikált tanulmány szerint a szakemberek a nyugat-antarktiszi Filchner-Ronne selfjégen végeztek fúrásokat, amikor felfedezték az állatokat – köztük szivacsokhoz hasonló élőlényeket és feltehetőleg eddig ismeretlen fajokat – egy tengerfenéken lévő kőtömbhöz tapadva.    

„Arra számítottunk, hogy üledékmagmintát gyűjtünk be a selfjég alól, ezért igencsak meglepődtünk, amikor beleütköztünk a kőtömbbe és a videofelvételen megláttuk, hogy állatok élnek rajta” – mondta James Smith, a brit antarktiszi kutatóprogram (BAS) geológusa.    

Noha az antarktiszi selfjegek alatti világot kutató szakemberek találkoztak már kisebb, helyváltoztató mozgásra képes organizmusokkal, úgy mint halakkal, medúzákkal és világítórákokkal, soha ezelőtt nem találtak még az aljzathoz rögzült, szűrögető szervezeteket ebben a környezetben, aminek alapján úgy vélték, hogy a teljes sötétség, a táplálékhiány és a mínusz 2 Celsius-fok túlságosan zord környezet a számukra.    

„Ez a felfedezés egyike azon szerencsés véletleneknek, amelyek más irányba terelik az elméleteket és megmutatják nekünk, hogy az antarktiszi tengeri élet hihetetlenül különleges és elképesztően alkalmazkodott a fagyos környezethez” – jegyezte meg Huw Griffiths, a BAS munkatársa, a tanulmány társszerzője.    

„A felfedezésünk sokkal több kérdést szül, mint amennyit megválaszol, például hogyan kerültek ide ezek az élőlények, és mivel táplálkoznak” – tette hozzá Griffiths.    

A szakember szerint az is fontos kérdés, hogy mi lesz ezekkel a közösségekkel, ha a selfjég összeomlik az éghajlatváltozás következtében.

(MTI)

 

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2021. február 15. 22:23
Brit kutatók? Brit tudósok is voltak közöttük? Hát akkor komolytalan.
Zsíros Teri önkormányzati gépelő
2021. február 15. 20:55
Fingunk sincs az ökoszisztéma bonyolultságáról, de gond nélkül basszuk szét magunk alatt a bolygót.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!