Két belarusz tüntető hónapok óta él a svéd követségen

2021. február 10. 09:54

Apa és fia öt hónapja kértek menedékjogot a kerítésen átmászva.

2021. február 10. 09:54
null

A tüntetők szeptember 11-én próbáltak bejutni a svéd követségre, miután részt vettek egy kormányellenes tüntetésen, ahol a rendőrökkel is összecsaptak. Mivel az ajtó zárva volt, átmásztak a kerítésen – írta meg a The Guardian. A rendőrség közben nyomoz a két férfi ellen, akár hat év börtönre is ítélhetik őket.

A The Guardian hozzátette: az AFP meg nem nevezett forrása szerint a svéd diplomaták próbálják elkerülni a hírverést, nem akarják provokálni a helyi hatóságokat. Miközben nem szeretnék átadni őket a hatóságoknak, azt is elkerülnék, hogy tömegek kérjenek náluk menedéket, mondta egy emberijogi szervezet svéd vezetője. Szerinte az jelenthetné a megoldást, ha a nagykövetség garanciát kéne a rendőrségtől, hogy nem fogják letartóztatni őket és elkísérhetnék őket a litván vagy a lengyel határhoz. Ann Linde külügyminiszter még novemberben mondta az érintettekről, hogy törvénytelenül tartózkodnak a nagykövetségen, ami nem is számít svéd területnek. Mindezek ellenére ellenére szobát kaptak az épületben, írják.

(The Guardian)

Fotó: MTI

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bitrex®
2021. február 10. 10:28
Vajon miért nem a román követség kerítésén másztak át? Az is EU-s tagállam. Érdekes, hogy többezres tüntetések voltak, rendőri összecsapásokkal. Miért csak ennek a kettőnek jutott ez eszébe? és miért pont a svédeknél? Lehet, hogy ott sem voltak a tüncikén, vagy aznap nem is volt tüncike.
VeJoLa
2021. február 10. 10:27
Pedig megérdemelné az összes avatkozós EU ország, hogy telemásszák a követségüket a "politikai menekültek", akiket ők is heccelnek!
Syr Wullam
2021. február 10. 10:26
És ha szólnának, hogy négerek és leszbikusok? Akkor megkapnák a menedékjogot?
Mich
2021. február 10. 10:24
Egyébként a kutya nem törődik velük..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!