Jourová: Egyre nagyobb veszélyben a lengyel igazságügyi rendszer

2021. február 08. 12:30

Az Európai Bizottság átláthatóságért és értékekért felelős biztosa szerint a javulás helyett egyre rosszabb a helyzet.

2021. február 08. 12:30

Egyre nagyobb veszélyben a lengyel igazságügyi rendszer, és visszafordíthatatlan következményekkel járhat annak átalakítása – fejezte ki aggodalmát Vera Jourová, az Európai Bizottság átláthatóságért és értékekért felelős biztosa hétfőn. A cseh politikus szerint a javulás helyett egyre rosszabb a helyzet. Jourová kifogásolta, hogy az Európai Bíróság döntése ellenére továbbra is működik a fegyelmi kamara a lengyel legfelsőbb bíróságnál. A biztos csalódásának adott hangot amiatt, hogy a Varsóval folytatott párbeszéd ellenére nem történt érdemi előremozdulás.

Jourová szerint nem elég a jelenlegi helyzet fenntartása, Varsónak eleget kellene tennie az Európai Bizottság és az Európai Bíróság követeléseinek. A biztos korábban az igazságügyi rendszer szőnyegbombázásának nevezte a bírák fegyelmezéséről szóló törvényt. A jogszabály szerint a bíráknak pénzbírsággal, leminősítéssel vagy akár elbocsátással kell számolniuk, ha megkérdőjelezik egy bírótársuk, egy kamara vagy egy törvényszék döntési kompetenciáját. Az Európai Bizottság úgy véli, hogy a törvény veszélyezteti a bírák függetlenségét. A Bizottság jogállamisági eljárást folytat Varsóval szemben a 2019. évi lengyel igazságügyi reform miatt. Jourová biztosként nem nyilatkozott a lengyel abortusztörvény szigorításáról, de jelezte: nőként megérti azokat, akik tiltakoznak a döntés ellen. A varsói alkotmánybíróság októberben úgy döntött, hogy az anya akkor sem szakíttathatja meg terhességét, ha gyermeke bizonyíthatóan súlyos rendellenességekkel jönne világra.

A lengyel alkotmánybíróság szerint a művi abortusz csak akkor lehetséges, ha az anya élete vagy egészsége veszélyben forog, illetve ha a megfogant élet bűncselekmény – nemi erőszak vagy vérfertőzés – következménye. A döntés hatályba lépését megelőző indoklásban az alkotmánybíróság leszögezte: a magzat súlyos sérülésének vagy gyógyíthatatlan betegségének valószínűsítése nem elegendő indok ahhoz, hogy a születése előtt álló embert megfosszák életétől. „Úgy vélem, hogy a döntés túl messzire ment” – mondta Jourová. „De ez a magánvéleményem” – tette hozzá.

(MTI)

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zakar zoltán béla
2021. február 08. 17:54
korrupt
Falfirka
2021. február 08. 15:18
ha egy mákszemnyi tisztesség lenne az eu-ban, ez a bűnöző nő nem is kerülhetett volna oda. ursulának már le kellett volna mondani. az eu egy szargödör.
rókabácsi
2021. február 08. 14:50
felháborító libsi gazság?
Búvár Kund
2021. február 08. 13:59
Már tíz éve mindig azt hiszem, hogy na, jön az új eu választás, és megszabadulunk ettől vagy ettől a baromtól (Tavares, Baroso, szargentini stb..) de mindig előlép vmi újhülye... Ugyanúgy akár csak itthon.. Új parlament, új férgek lépnek elő a trágyadomb mélyéből..!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!