Impeachment eljárás elé néz a volt dán bevándorlásügyi miniszter

2021. február 04. 16:38

Túlnyomó többséggel megszavazták az alkotmányos felelősségre vonási eljárás megindítását Inger Stojberggel szemben.

2021. február 04. 16:38
null

Az eljárás megindítását a 179 fős dán parlament jelen lévő képviselői közül 139 támogatta, 30 szavazott ellene, tartózkodás nem volt. Stojberg 2015-től 2019-ig volt bevándorlásügyi miniszter, és a bevándorlással kapcsolatos kemény álláspontjáról ismert. A keddi szavazást megelőzően úgy fogalmazott: „történtek hibák, de tudom, hogy nem utasítottam senkit arra, hogy bármi illegálisat cselekedjen”.

Az impeachment megindítását a kisebbségben kormányzó szociáldemokraták, egyéb jobbközép pártok, illetve az ellenzéki liberálisok és konzervatívok is támogatták. Stojberg megköszönte azoknak, akik az eljárás megindítása ellen szavaztak, köztük volt Lars Lokke Rasmussen korábbi miniszterelnök, a bevándorlásellenes Dán Néppárt és a kicsiny Új Jobboldal nevű párt.

A Stojberg elleni eljárás előzménye a tárcavezető 2016-os döntése, amelynek értelmében elrendelték a menedéket kérő házaspárok szétválasztását abban az esetben, ha az egyik fél kiskorú volt. A döntés 23 párt érintett a Ritzau dán közszolgálati hírügynökség tájékoztatása szerint. Egy szíriai pár később kártérítést kapott. A parlamenti ombudsman és egy parlamenti bizottság arra a következtetésre jutott, hogy a döntés jogellenes volt, és erről értesítették Stojberget akkor. A testület ezenkívül arra a megállapításra is jutott, hogy Stojberg félrevezette a törvényhozást.

Az ügyet a legfelsőbb bíróság bíráiból és a parlament által kinevezett szakértőkből álló különleges bíróság fogja tárgyalni, valószínűleg nyár után. Amennyiben bűnösnek találják, Stojberget pénzbüntetéssel vagy akár két év börtönbüntetéssel sújthatják. Dániában 1849 óta öt impeachmentet indítottak, a legutóbbit 1995-ben.

(MTI)

Nyitókép: John Thys / AFP

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bitrex®
2021. február 04. 18:14
A szétválasztott szíriai házaspárok hogyan jutottak el Dániáig, hogy csak ott sikerült beadni a menedékkérelmet?
Falfirka
2021. február 04. 17:57
én úgy tudtam, ez európában pedofíliának számít. a dánoknél ezek szerint a pedofília nem büntetendő, sőt.
balbako_
2021. február 04. 17:53
Betartotta a dán törvényeket ezért lefejezik (stílszerűen)
Saksafar
2021. február 04. 17:22
Milyen egy barom világban élünk? A bevándorló pár egyik tagja kiskorú, tehát a dán törvények szerint nem legális. nagyon egyszerű, vagy haza kell menni vagy másik országban próbálkozni, de ezért még kártérítést is kell fizetni, mert szét lettek választva? Kit érdekel, hogy a szülőhazájukban mi törvényes és mi nem? Itt Európában az ország jogrendje számít és kész!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!