Brüsszel kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen

2021. február 26. 15:44

Az eljárást azzal indokolták, hogy Magyarország nem szavazott együtt a tagállamokkal a gyógyászati kannabisz témában.

2021. február 26. 15:44
null

Kötelezettségszegési eljárás indult csütörtökön Magyarország ellen, mert nem szavazott együtt a tagállamokkal a gyógyászati kannabisz témában az ENSZ Kábítószerügyi Bizottsága (CND) 2020 decemberi ülésén. A CND napirendjén egyebek mellett a kannabisz gyógyászati alkalmazását szorgalmazó napirendi pont volt. Ennek kapcsán a magyar kormány nevében felszólaló Dr. Dancs Ferenc, a migrációs kihívások kezeléséért felelős helyettes államtitkár arról értekezett a szavazást megelőző beszédében, hogy fűfogyasztás mértéke az elmúlt évtizedekben drasztikusan nőtt, ami szerinte már önmagában bizonyítja mennyire addiktív szerről van szó. Az ENSZ Kábítószerügyi Bizottsága két évnyi egyeztetés után elfogadta az Egészségügyi Világszervezet ajánlását a kannabisz újrabesorolásáról – írta a ma.hu az EUrologusra hivatkozva.

Az EU országok közös álláspontjának ENSZ-béli képviseletének figyelmen kívül hagyása miatt döntött a brüsszeli testület a kötelezettségszegési eljárás megindításáról a formális figyelmeztetés megküldésével Budapestre.

A történet előzménye, hogy az uniós tagállamok 2020 novemberében közös tanácsi határozatban adtak mandátumot, mely jogilag kötelező az uniós országokra nézve. Ezek után a magyar kormány kétszer is a WHO ajánlása ellen voksolt Bécsben. Mindezt úgy, hogy az EU-s közös álláspont arról szólt, hogy a kannabisz gyógyászati felhasználását tegyék lehetővé, nem a rekreációs használatát.

A Bizottság által küldött levélre most két hónapja van reagálni a magyar kormánynak, s csak ha nem kap Brüsszel kielégítő választ, akkor jön a következő lépésként a indoklással ellátott vélemény. Végső soron az Európai Unió Bírósága elé kerülhet az ügy.

„A legnagyobb kárvallottjai ennek a kormányzati hozzáállásnak súlyos, többek közt szklerózis multiplexes, epilepsziás és más krónikus betegséggel küzdő páciensek, akik számára sokszor az egyetlen hatékony gyógyszerek az orvosi kannabisz alapú készítmények” – mondta Szelestei Miklós, a Magyar Orvosi Kannabisz Egyesület elnöke. Az ENSZ ülést civil megfigyelőként követő szakember szerint a legaggasztóbb, hogy a magyar kormány szándékosan összemossa ezt a gyógyászati kérdést a kábítószer kérdéssel, miközben ezt a megközelítést immár az Európai Unió tagállamainak túlnyomó többsége meghaladta és egy betegjogi központúra cserélte.

Nyitókép: Josep Lago / AFP

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Petykabá
2021. március 05. 08:18
Az a jó a demokráciában, hogy ha nem arra szavazol amire kell, akkor megbüntetnek... Ezért demokrácia, mit nem értetek ezen?
Vakfolt
2021. február 27. 18:07
Végül csak megszavazták, és most a más vélemény miatt indul a kőzetevési gennyhányás. A demokrácia mind nagyobb dicsőségére.
zakar zoltán béla
2021. február 26. 19:07
trotty
crydog
2021. február 26. 18:13
Hmm..még egy kötelezettségszegési eljárás..- kocsmárosné, aranyvirág, írja a többi közé..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!