Drasztikus szigorításokat vezetnek be Csehországban

2021. február 27. 07:17

Bevásárolni is csak a lakókörzeten belül lehet, a séta és a kocogás csak nappal a lakóhelyen megengedett.

2021. február 27. 07:17
null

Elfogadta a cseh kormány pénteken azokat a további szigorításokat, amelyek célja az új típusú koronavírus további terjedésének megakadályozása – jelentette be péntek este Jan Hamácek cseh belügyminiszter. A hétfőn életbe lépő, egyelőre három hétre meghirdetett újabb korlátozások értelmében a kormány korlátozza az emberek mozgását: elengedhetetlen utazásoktól eltekintve senki sem hagyhatja majd el lakókörzetét. Akinek a lakókörzetén kívül van a munkahelye, annak munkáltatói igazolásra lesz szüksége, hogy dolgozni járjon. A kerületen belül élő rokonok meglátogatása is csak akkor megengedett, ha elengedhetetlenül szükséges, mert gondjukat kell viselni, segítségre szorulnak.

Hivatalokat és egészségügyi intézményeket is csak igazolással lehet majd felkeresni a lakókörzeten kívül. Az új intézkedések értelmében bevásárolni is csak a lakókörzeten belül lehet, a lakhely 500 méteres körzetében szabad este kutyát sétáltatni, a séta és a kocogás pedig csak nappal a lakóhelyen megengedett. Bezárnak az óvodák, és a többi diákhoz hasonlóan az általános iskolák első és második osztályai is digitális oktatásra állnak át. Ezzel egy időben a kormány szűkíti azoknak az üzleteknek a körét, amelyek nélkülözhetetlenek, és ezért nyitva lehetnek; be kell zárniuk például az írószer- és a gyerekruhaboltoknak. Az elfogadott szigorítások értelmében lakott területen mindenhol kötelező a maszkviselés, az utcán és a munkahelyen is.

„Egyetlen célunk az új fertőzöttek és az intenzív osztályon lévő betegek emelkedő görbéjének megfordítása mielőtt túl késő” – jelentette ki Hamácek. Az új szabályokat a rendőrök szúrópróbaszerű ellenőrzésekkel fogják betartatni, és az intézkedések betartásának ellenőrzésében 5000 katona is részt vesz. Csehországban jelenleg a legmagasabb az új fertőzöttek aránya az Európai Unióban, és a hatóságok szerint az ország egészségügyi rendszere teljesítőképessége határára ért, ezért a kormány pénteken március 28-ig tartó szükségállapotot hirdetett. A prágai egészségügyi minisztérium pénteken 14 457 új fertőzöttről számolt be. Az egészségügyi miniszter pedig azzal számol, hogy ez a szám a jövő héten eléri a 20 ezret is, mielőtt a korlátozások hatása érezhetővé válik. A járvány kezdete óta Csehországban több mint 1,2 millió ember kapta el az új típusú koronavírust, és a járvány már majdnem 20 ezer emberéletet követelt.

(MTI)

(Fotó: Védőmaszkos férfi megy a prágai Károly hídon 2021. február 24-én. Csehországban rekordmagasra nőtt a kórházban kezelt súlyos koronavírus-betegek száma, ezért a kormány úgy döntött, hogy szigorít a vírus miatt bevezetett korlátozásokon.MTI/AP/Petr David Josek)

Összesen 83 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Európai téridő
2021. február 27. 17:48
"Normális ember" mifelénk ezt magától is így csinálja.
brekker
2021. február 27. 16:18
Kemény tél ugyan nem volt, de viszont a nap is alig sütött. Hétfőtől másképp lesz.
brekker
2021. február 27. 16:14
Itt a tavasz, kisüt a nap, és lassan eloszlik a köd.
Agnieszka
2021. február 27. 15:34
kerülendők.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!