Biden nyilvánosságra hozza a jelentést, amely szerint a szaúdi trónörökös gyilkoltatta meg a szaúdi újságírót 2018-ban

2021. február 26. 07:29

Az amerikai elnök telefonon beszélt a szaúdi királlyal.

2021. február 26. 07:29

Telefonon beszélt Joe Biden amerikai elnök Szalmán bin Abdulazíz Ál Szaúd szaúdi királlyal – tudatta a Fehér Ház magyar idő szerint csütörtök éjjel. Az amerikai elnöki hivatal tájékoztatása szerint az elnök és a király a közel-keleti térség biztonságáról és egyéb kérdésekről egyeztetett, és Biden tudatta Ál Szaúddal: arra törekszik, hogy a két ország kapcsolata olyan erős és transzparens legyen, amennyire csak lehetséges. „A két vezető elismerte az országaik közötti kapcsolatok történelmi jelentőségét” – áll a Fehér Ház közleményében. Biden később tudatta újságírókkal, hogy a beszélgetés „ó volt”.    

A Fehér Ház közleménye szerint az amerikai elnök kiemelte, hogy ország nagy hangsúlyt fektet az emberi jogokra és a jogállamiságra, és elkötelezettségét fejezte ki a királynak, hogy Washington segít megvédeni az országot az Irán-barát csoportok támadásaitól.    

Szaúd-Arábia tagadja a trónörökös érintettségét

Joe Biden kormánya meghirdette, hogy szeretné „újrahangolni” kapcsolatait a királysággal, aminek részeként hamarosan nyilvánosságra hozzák azt a hírszerzési jelentést, amely Dzsamál Hasogdzsi 2018-ban meggyilkolt szaúdi újságíró megölésének körülményeiről szól. Amerikai sajtóértesülések szerint a dokumentum azt állapítja meg, hogy  Mohamed bin Szalmán trónökös, Szaúd-Arábia tényleges irányítója hagyta jóvá Hasogdzsi meggyilkolását. Jen Psaki fehér házi szóvivő korábban világossá tette, hogy az új amerikai kormány bizonyos területeken jelezni fogja aggodalmait Szaúd-Arábiának, más területeken, tekintettel a Szaúd-Arábiára leselkedő fenyegetésekre továbbra is együttműködik a királysággal.    

Dzsamál Hasogdzsit 2018-ban lépre csalták Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusán, ahová személyes iratokért ment, de ahonnan soha nem került többé elő. A török hatóságok szerint egy, Mohamed bin Szalmánhoz köthető szaúdi halálbrigád végzett vele, holttestét pedig feldarabolták és eltüntették. Rijád szerint renegát és félresikerült akció történt, és Szaúd-Arábia tagadja a trónörökös érintettségét. A gyilkosság miatt az országban 5 embert halálra ítéltek, de büntetésüket később 20 év börtönre változtatták, miután Hasogdzsi családja megbocsájtott nekik.

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Armageddon
2021. február 26. 12:40
Szaudi belügy, lesz@rjuk!
Valandil
2021. február 26. 10:54
Legfeljebb rendelnek 200-300 milliárd dollár értékben amerikai fegyvereket. (Amit úgysem tudnak kezelni.) Búcsúcédulák.
fatman
2021. február 26. 10:32
példás jogállam...
elfújta az ellenszél
2021. február 26. 10:22
Szaúd-Arábia nem létezne, legalábbis nem az al-Saudi család irányitaná az angolszászok nélkül Ezt persze ők is tudják, ezért ideális vazallusok Amerika számára. Ilyen államokat akarnak mindenütt, világosan átlátható függőségi viszonyokkal, igy kell értelmezni a ''transzparencia'' fogalmát Aki engedelmes annak néhány apró csinytevés megengedett, egy kis náculás Ukrajnában, a túl kiváncsi újságiró tördelő szerkesztése a szaúdiaknak. Még az a szerencse hogy a családja megbocsátott, nyilván belátták hogy arrafelé igy működik az amerikából exportált demokrácia
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!