Belarusz: házkutatásokat tartottak a jogvédőknél és újságíróknál

2021. február 16. 09:28

A közrend súlyos megsértésére irányuló cselekmények szervezésével és előkészítésével, illetve a tüntetések finanszírozásával kapcsolatban folytak az eljárások.

2021. február 16. 09:28

Házkutatásokat tartottak kedd reggel a fehérorosz jogvédőknél és újságíróknál Minszkben és más településeken – jelentette a TASZSZ hírügynökség. Idézte a fehérorosz nyomozószervek közleményét is, amely szerint a közrend súlyos megsértésére irányuló cselekmények szervezésével és előkészítésével, illetve a tüntetések finanszírozásával kapcsolatban tartottak házkutatásokat a belügyminisztérium szervezett bűnözés és korrupció elleni főigazgatóságának emberei.

Fehéroroszországban az augusztus 9-én tartott elnökválasztás óta a járványkorlátozások ellenére rendszeresek voltak a hatodszor is hatalomra került Aljakszandr Lukasenka államfő elleni tömeges tüntetések, amelyeket a hatóságok kezdetben könyörtelen brutalitással igyekeztek megfékezni, több mint harmincezer embert állítottak elő. Több tiltakozó meghalt, sokan kínzásokról számoltak be a fogva tartás során, és vannak, akik azóta sem kerültek elő, hogy őrizetbe vették őket. A fehérorosz ellenzéki vezetők közül többen a balti országokba vagy Lengyelországba menekültek, vagy a hatóságok zsuppolták ki őket az országból. Több ellenzéki vezető ellen büntetőjogi eljárások indultak, és voltak már vádemelések is.

Az ellenzék szerint a 66 éves Lukasenka választási csalással került ismét hatalomra a szavazatok négyötödével. A választási eredményeket a Nyugaton sem ismerték el.

(MTI)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!