Az ENSZ szerint rendszerszintű elnyomás van Belorussziában

2021. február 25. 20:31

Michelle Bachelet, az ENSZ emberi jogi főbiztosa csütörtökön beszámolt az emberi jogok fehéroroszországi helyzetéről az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában; eszerint az alapvető szabadságjogok helyzete romlott az országban 2021-ben, és a kormányellenes tüntetések kezdete után 9 hónappal is folytatódik az ellenzék rendszerszintű elnyomása.

2021. február 25. 20:31
null

Az Emberi Jogi Tanácsának ülésszakán – amely a héten vette kezdetét Genfben – MIchelle Bachelet nyugtalanságát fejezte ki azokkal a törvénymódosításokkal kapcsolatban, amelyeket Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök kormánya készít elő, s amelyek még szigorúbb büntetéseket tennének lehetővé békés tüntetéseken való részvételért.   

Az ENSZ-főbiztos elítélte az újságírók és jogvédők fokozódó üldöztetését,

ami egyértelművé vált a múlt héten, amikor is razziákat tartottak olyan szervezeteknél, mint a Fehérorosz Újságírók Szövetsége vagy a Vjaszna (Tavasz) jogvédő központ. Bachelet szerint 246 embert ítéltek börtönbüntetésre politikailag motivált okokból a tavaly májusban kezdődött, majd az augusztusi elnökválasztást követően intenzívebbé váló tüntetésekkel összefüggésben.

és átlátható, hiteles és hatékony módon kell kivizsgálni a jogsértésekről szóló állításokat” – hangsúlyozta Bachelet. „A jelenlegi fehérorosz válság láthatóvá tette a rendszerszintű jogsértések és büntetlenség krónikus modelljét” – fogalmazott az ENSZ-főbiztos, aki a jogsértések között említette az önkényes őrizetbe vételeket, a kínzásokat, az őrizetbe vett személyekkel szembeni rossz bánásmódot vagy az ellenzékiek és egyéb kritikus hangok megfélemlítését. Bachelet szerint a hatóságokkal szembeni büntetlenséget bizonyítja, hogy a jogsértéseikről szóló 4600 panaszból több mint ezret elutasítottak, s egyetlenegy esetben sem indítottak vizsgálatot.    

Juri Ambrazevics, Fehéroroszország ENSZ-hez akkreditált nagykövete felszólalásában úgy fogalmazott: az ENSZ emberi jogi hivatalának bírálatai „szubjektív és leegyszerűsített gondolatokat tükröznek arról, ami országunkban történik”. Ambrazevics állítása szerint „a fehéroroszországi tüntetések illegálisak és alkotmányellenesek, amelyeket mindössze egy 20-30 ezer főből álló kisebbség folytat, s amelyeken erőszakos cselekményeket követnek el az ország hatóságai ellen”.

A fehérorosz ENSZ-nagykövet elítélte a

A szomszédos országok, Lengyelország, Lettország és Litvánia nemzetközi kötelességeiket megszegve fehérorosz állampolgárokat bujtatnak, akik bűncselekményeket követtek el országunkban” – mondta.    

Fehéroroszországban az augusztus 9-én tartott elnökválasztás óta a járványkorlátozások ellenére rendszeresek voltak a hatodszor is hatalomra került Lukasenka elleni tömeges tüntetések, amelyeket a hatóságok kezdetben könyörtelen brutalitással igyekeztek megfékezni.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA/Hayoung Jeon

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BandiMandi
2021. február 25. 21:17
Az a véleményem, hogy az ENSZ hazudik. Pont.
Dorset Naga
2021. február 25. 20:52
Unalmas ez már. Cihaunovszkaja is megmondta, hogy vesztettek, kevesen vannak. Lukasenko biztosan egy kommunista ex pártcsinovnyik, de semmi kétségem, hogy az országot jól vezeti és amennyire teheti demokratikusan. Nem kell a demokráciexportőröket mindig a haladás szinonímájának tekinteni. Vegyük csak Ukrajna példáját.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!