Amnesztia és választások Algériában

2021. február 18. 22:05

Feloszlatta az algériai törvényhozást és előrehozott parlamenti választásokat írt ki Abdel-Madzsid Tebbún államfő, aki ezt csütörtök este maga jelentette be a nemzethez intézett televíziós beszédében.

2021. február 18. 22:05
null

Tebbún a döntését azzal indokolta, hogy „ki akarja tárni a kapukat a fiatalság előtt”. Azt is közölte, hogy legfeljebb két napon belül átalakítások várhatók a kormányban is. Az államfő egyúttal bejelentette, hogy csütörtökön elnöki kegyelemben részesítette a 2019 februárjában megalakult Hirak (mozgalom) szerveződés több tucatnyi tagját.    

„Az +áldott Hirak+ mentette meg Algériát. Úgy döntöttem, hogy elnöki kegyelemben részesítem nagyjából harminc elítélt tagját, s másokat, akiknek az ügyében még nem hoztak ítéletet. Ötvenöt-hatvan közötti azok száma, akik holnap visszatérhetnek a családjukhoz” – mondta az állami televízióban az elnök.    

A résztvevők korrupcióellenes jelszavakat skandáltak, szabad, demokratikus Algériát követeltek, illetve a rendszer megbuktatására szólítottak fel a közösségi médiában megosztott videofelvételek tanúsága szerint. Bár Buteflika 2019 áprilisában lemondott, a tiltakozások heti rendszerességgel folytatódtak tavaly márciusig, amikor is a koronavírus-járvány véget vetett a demonstrációknak.    

A 2019 végén megválasztott Abdel-Madzsid Tebbun az elmúlt napokban egyes politikai pártok vezetőivel egyeztetett, ennek során felmerült a parlament feloszlatásának és előrehozott választásoknak kiírásának lehetősége.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA/Mohamed Messzara

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!