A szomszédban már tombol a brit vírusmutáns

2021. február 05. 20:16

Igor Matovic bejelentette, hogy Szlovákiában a pozitív tesztek 71 százalékánál azonosították a brit változatot.

2021. február 05. 20:16
null

Szlovákiában a szerda óta elvégzett, pozitív eredményt adó 1360 PRC-vírusteszt 71 százalékánál azonosították a koronavírus nagy-britanniai változatát – írta péntek este a Facebook közösségi portálon a szlovák miniszterelnök. Igor Matovic közölte: megkérte a Közegészségügyi Hivatalt, hogy vizsgálják felül a laboratóriumokban elvégzett tesztek pozitív mintáit. Az eredmények feldolgozása jelenleg is tart, és még pénteken közzéteszik a végleges eredményt.    

A TASR szlovák hírügynökség jelentése szerint

a kassai Louis Pasteur Egyetem klinikáján a brit változat aránya még ennél is magasabb, 91 százalék volt.    

Az 5,5 milliós lélekszámú Szlovákiában a karanténintézkedések és a széleskörű tesztelés ellenére terjed a járvány, a kórházakban 3560 koronavírusos beteget ápoltak csütörtökön. A kormányfő szerint korai az iskolák megnyitása, amit egyes szakértők és koalíciós pártok javasolnak.    

„Az általános iskolák alsó tagozatának megnyitásával körülbelül 150 ezer szülő megy munkába. A brit variáns rendkívül agresszív (fertőző), több kórházi kezelést és halálesetet okoz. A brit vírus magas aránya azt is jelenti, hogy bármilyen enyhítés a megfelelő védő/kompenzációs intézkedések nélkül a pozitív esetek számát növelné, és csak rosszabbodna a helyzet” – fogalmazott Matovic.    

A Covid-19-járványt okozó SARS-CoV-2 vírus Nagy-Britanniában azonosított, B1.1.7 jelű mutációja 70 százalékkal fertőzőbb, mint a korábbi domináns vírustörzs, egyes tudósok szerint 30 százalékkal halálosabb is lehet. Szlovákiában 259 533 ezren fertőződtek meg a járvány kezdete óta, a halálesetek száma 5050 volt péntek este a baltimore-i Johns Hopkins egyetem összesítése szerint.

(MTI)

Fotó: MTI/Komka Péter

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
VeJoLa
2021. február 07. 09:34
Idős, beteg emberek meg szoktak halni lock down nélkül is! A fiatalok viszont élni nem tudnak tőle! A pandémia-pánik globalista érdek! Gates a világ pandémia üzemmódba kapcsolását felvázolva csak azt a (nyilván lejárató kamut) cáfolta kategorikusan, hogy az oltással chipet ültetnek az emberekbe!
Vidėken újrakezdő
2021. február 06. 12:07
Erre jó ugyanaz a vakcina?
Porkoláb Zsuzsa
2021. február 05. 21:30
!!! Nincs nagy probléma, rendszeres fertőtlenítő kézmosás, levegőzés tiszta erdei úton, maszk, távolságtartás. Lehet üzletet nyitni, éhen se lehet halni hagyni őket. Aki figyel és örökké talpon van, megmenekül, sok lusta, beteg odavész. Természetgyógyászok szerint a világ így tiltakozik a túlnépesedés ellen. 11.5 milliárd embert nem bír el földünk. Ez jobb, mint ÉHHALÁL.
VeJoLa
2021. február 05. 21:09
Biden óta tudjuk a WHO-tól, hogy a PCR tesztek akár 30-50!%-ban is hamis pozitív eredményt adnak! Hogy honnan tudják szlovák testvéreink még a hamis 21-41%-ról még azt is megállapítani, hogy a kimutatott az a brit variáns (nem) volt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!