A politikai tartalmak csökkentését teszteli a Facebook

2021. február 12. 16:27

„Célunk, hogy megőrizzük felhasználóink számára azt a lehetőséget, hogy politikai tartalmakat találjanak és kövessenek a Facebookon, azonban mindezt úgy, hogy a téma iránt kevésbé érdeklődők ízlését és hírfolyamával kapcsolatos igényeit is tiszteletben tartsuk” – írja a közösségimédia-óriás.

2021. február 12. 16:27
null

MInt arról korábban írtunk, a Facebook mostantól töröl minden oltásellenes tartalmat, a közösségimédia-óriás azonban itt nem áll meg. Honlapjukon közzétett inforációk szerint ugyanis a politikai tartalmak csökkentését is tesztelik.

Mindent a felhasználókért

A Facebook szerint gyakori visszajelzés ugyanis, hogy

a felhasználók nem akarják, hogy politikai tartalomtól hemzsegjen a hírfolyamuk.

Mint írják ezért: „a következő néhány hónapban” azon fognak dolgozni, hogy jobban megértsék „az emberek politikai tartalmakra vonatkozó preferenciáit, és számos megközelítést” tesztelnek ezeken a felismeréseken alapulva.

A tesztelés lépései

„Első lépésként átmenetileg csökkentjük a hírcsatornában a politikai tartalom terjesztését a héten Kanadában, Brazíliában és Indonéziában, az elkövetkező hetekben pedig az Egyesült Államokban élő emberek kis hányada számára. Ezen kezdeti tesztek során megvizsgáljuk a politikai tartalmak népszerűségét az emberek hírcsatornáiban, majd pedig döntünk a továbbiakban alkalmazott megközelítésekről. A hiteles egészségügyi szervezetek, például a CDC és a WHO, valamint az érintett országok nemzeti és regionális egészségügyi ügynökségei és szolgálatai által kapott COVID-19 információk mentesek lesznek e vizsgálatok alól. A hivatalos kormányzati szervek és szolgálatok tartalma szintén mentesül” – tette közzé a Facebook.

Annak megállapításához, hogy ezek az új megközelítések mennyire hatékonyak, megkérdezik a felhasználókat a tesztek során szerzett tapasztalataikról. Kiemelték továbbá, hogy

Mint írják: „célunk, hogy megőrizzük felhasználóik számára azt lehetőséget, hogy politikai tartalmakat találjanak és kövessenek a Facebookon, azonban mindezt úgy, hogy a téma iránt kevésbé érdeklődők ízlését és hírfolyamával kapcsolatos igényeit is tiszteletben tartsuk”.

Politikai tartalmak aránya az amerikai Facebookon

Amerikai elemzéseik alapján a politikai tartalom csak mintegy 6 százalékát teszi ki annak, amit az emberek Amerikában a Facebookon látnak. „És bár minden ember hírcsatornája más, tudjuk, hogy a politikai tartalom kis százaléka is befolyásolhatja valaki általános tapasztalatait” – írják.

A Facebook hozzáteszi: „folyamatosan próbáljuk jobbá tenni a Hírcsatornát, ennek jegyében próbálunk egyensúlyt találni az emberek által látni kívánt tartalmak között”.

„Amint nekilátunk ennek a munkának, közzétesszük eredményeinket és a legígéretesebb megközelítéseket” – zárja sorait a közösségimédia-óriás.

Címlapkép: XOSE BOUZAS / HANS LUCAS / HANS LUCAS VIA AFP

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fpéter
2021. február 12. 22:50
Az összes politikát el kell űzni a facebook-ról. Anélkül sokkal jobb, én tiltom mindet. Így semmi baj vele. Ott nem politizálok.
józan paraszti ész
2021. február 12. 19:18
Természetesen csak a jobboldali gondolatok politikaiak. A bal- és gender-ideológia a nem politika, a társadalmi igény. Nagyon rossz vége lesz ennek, de nem a vége lesz.
Független
2021. február 12. 18:25
Referencia: 1984, George Orwell
DoomGuy
2021. február 12. 17:23
Fbnek semmit meg annak ellentetjét sem hiszem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!