Venezuela: a rendőrség körbevette Guaidó házát, miközben megalakult a parlament

2021. január 05. 20:46

A súlyos belpolitikai és gazdasági válsággal küzdő Venezuelában a parlament volt eddig az egyetlen olyan szervezet, amelyet Maduro ellenzéke ellenőrzött.

2021. január 05. 20:46

A venezuelai rendőrség kedden körbevette Juan Guaidó ellenzéki vezető házát, miközben megtartotta alakulóülését az újonnan megválasztott, kormányzati ellenőrzésű venezuelai parlament (nemzetgyűlés).

A Telesur nevű venezuelai televízió adásának tanúsága szerint Fernando Soto Rojas, a nemzetgyűlés legidősebb tagja alkotmányosnak nyilvánította az újonnan alakult parlamentet. A Venezuelában december 6-án tartott parlamenti választásokon elsöprő győzelmet jelentett be Nicolás Maduro baloldali elnök szocialista pártja, amely 256 helyet szerzett a 277 fős új, többségében az elnök hívei által alkotott, de az ellenzék szerint nem legitim választás révén alakult nemzetgyűlésben. A venezuelai parlament keddi alakulóülésén

Jorge Rodríguez korábbi tájékoztatási minisztert jelölték a parlament elnöki tisztségére.   

„A rendőrség mindeközben körbevette a nemzetgyűlés előző elnökének, Juan Guaidó ellenzéki vezetőnek a házát helyi idő szerint kedd reggel” – írta a Twitteren a Guaidó által párhuzamosan felállított kormány kommunikációs igazgatója. „Miközben a diktatúra megpróbál terrort teremteni, és megpróbálja militarizálni a parlamentet, mi magunk megteremtjük a törvényes nemzetgyűlés új jogalkotási időszakát” – írta a Twitteren Guaidó, aki ennek megfelelően később egy párhuzamos ülésen a jogfolytonosságra hivatkozva beiktatta az előző – még 2015-ben megválasztott, ellenzéki többségű – törvényhozó testületet 147 képviselővel. Guaidó egy Twitter-bejegyzésében úgy fogalmazott: tekintve, hogy szerinte nincsenek törvényesen megválasztott képviselők az új törvényhozási időszakra, az öt évvel ezelőtt megválasztott eredeti parlamentnek kell folytatnia munkáját mindaddig, amíg érvényes választásokat nem tartanak.

Az előző, ellenzék által uralt parlament nemrégiben meghosszabbította a saját és Guaidó mandátumát, ám a döntést a legfelsőbb bíróság érvénytelenítette.   

A venezuelai ellenzék bojkottálta a decemberi parlamenti választást arra hivatkozva, hogy nincsenek meg a feltételei a tisztességes és szabad szavazásnak. A nyugati demokráciák, élükön az Egyesült Államokkal, szintén elutasították a voksolás eredményét. Guaidót az Egyesült Államokkal az élen számos nyugati és térségbeli ország elismerte ideiglenes államfőként mindaddig, amíg szabad választásokat nem tartanak. Nicolás Maduro államfő ennek ellenére meg tudta őrizni hatalmát, nem utolsósorban a venezuelai hadsereg és kulcsfontosságú szövetségesei, köztük Kína, Oroszország, Kuba és Törökország támogatásának köszönhetően. A súlyos belpolitikai és gazdasági válsággal küzdő Venezuelában a parlament volt eddig az egyetlen olyan szervezet, amelyet Maduro ellenzéke ellenőrzött.

(MTI)

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2021. január 06. 11:34
ez is azt a gyorstalpalot vegezte mint a belorusz luvnya?
pollip
2021. január 05. 23:56
Az ellenzéki parlament megszavazta saját magának, hogy hatalomban maradjon. Nem semmi.
pandalala
2021. január 05. 23:38
jéé, Venezuela még van? az infláció hány millió százalék éppen? .....
Robur
2021. január 05. 22:31
Szopkodjátok a nyomorék maduro faszát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!