Újabb zavargások törtek ki több holland városban is a korlátozások miatt

2021. január 27. 09:17

A rendőrséget több helyen is bevetették.

2021. január 27. 09:17
null

Újabb zavargások törtek ki hétfőn este több holland városban is a koronavírus-járvány miatt szombaton bevezetett kijárási korlátozások ellen. A tüntetők üzleteket fosztottak ki, barikádokat emeltek, autókat gyújtottak fel Amszterdamban és Rotterdamban – számolt be az Euronews. 

Az erőszakos tiltakozók összecsaptak a rendőrökkel. A hatóságok könnygázzal és vízágyúval oszlatták a rendbontókat.

Reakciók

Mark Rutte, holland miniszterelnök szerint „minden normális embert elborzaszt, ami történt. Egyszerűen nem értem, mi ütött ezekbe az emberekbe. Ennek semmi köze a tüntetéshez. Ez erőszakos bűncselekmény, és úgy is fogjuk kezelni”.

Geert Wilders jobboldali ellenzéki képviselő felszólította a kormányt a hadsereg bevetésére, amit a kormány határozottan elutasított.

Ahmed Aboutaleb, Rotterdam polgármestere videóüzenetet tett közzé a Twitteren. Azt kérdezte a rendbontóktól: „Jó érzés úgy ébredni, hogy melletted van egy ellopott holmival teli táska?”

 

 

Korlátozások

Hollandiában szombat óta este kilenctől reggel fél ötig éjszakai kijárási tilalom van érvényben, mivel a 17 milliós országban továbbra is ötezer körül van a napi fertőzések száma, a járvány kezdete óta pedig már 13 és fél ezren haltak meg. A hétvége óta tartó zavargások során eddig több mint 300 embert tartóztattak le. 

A rendőrség kedden este sikeresnek nevezte azokat a műveleteket, amelyekkel „megakadályozták a további erőszakos garázdálkodásokat”. A rotterdami rendőrség 33 embert tartóztatott le kisebb bűncselekmények miatt, még az éjszakai kijárási tilalom életbe lépése előtt. A Twitteren megerősítették, hogy „a bevetés gyors és sikeres volt”.

 

Összesen 71 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
VeJoLa
2021. január 27. 15:05
Rutte! Úgy tűnik, túllőttetek a célon! Ilyen az, ha a pandémon kiszabadul a palackból!
vastaps
2021. január 27. 14:24
"Ahmed Aboutaleb, Rotterdam polgármestere " koszonom ,nincs tobb kerdesem.
Biivisz
2021. január 27. 14:19
"Ahmed Aboutaleb, Rotterdam polgármestere ..." Nincs több kérdésem ...
Friedrich Ferdinand von Beust
2021. január 27. 13:58
Progresszív!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!