Tragikus halálozási adatok Portugáliában és Csehországban

2021. január 30. 17:00

A két állam küzdelmét tovább nehezíti, hogy nem áll rendelkezésükre megfelelő számú vakcina.

2021. január 30. 17:00
null

Portugália szigorított a koronavírus elleni védekezés következtében bevezetett korlátozásokon, mivel az ország halálozási aránya a legmagasabb az Európai Unióban – számol be a Magyar Nemzet. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) elmúlt tizennégy nap során rögzített adatai alapján az egymillió főre eső halálozások száma 247,5 az országban. A kéthetes időszak során bejelentett új koronavírusos esetek száma százezer lakosra szintén kiugróan magas az országban.

„Meg kell állítanunk az egyre terjedő járványhullámot, mégpedig azonnal”

– mondta a múlt vasárnap újból megválasztott portugál elnök. Marcelo Rebelo de Sousa bejelentette, hogy a járványügyi veszélyhelyzetet február 14-ig meghosszabbításra kerül. Az ország a továbbiakban minden olyan külföldi utazást is megtilt, amely nem alapvető fontosságú.

„A vírus angliai változata drámai módon terjed, a lisszaboni térségben már az esetek ötven százalékát teszi ki. Rendkívüli a nyomás a kórházakon, főleg Lisszabonban. A halálozások száma olyan mértékben növekszik, hogy azt pár hónappal ezelőtt elképzelni sem tudtunk volna” – tette hozzá az elnök.

Csehországban is egyre nagyobb a baj

Portugálián kívül Csehországban is napról napra romlik a járványügyi helyzet, az ECDC tizennégy napos adatai szerint 204,79 az egymillió főre jutó halálesetek száma, az új megbetegedések aránya ebben az időszakban pedig százezer lakosra vetítve 981,71 volt. Az országban pénteken 7982 új megbetegedést és 128 új halálesetet regisztráltak a koronavírussal összefüggésben.

A cseh kormány az előállt helyzetre való tekintettel péntek éjféltől szigorított a koronavírus elleni óvintézkedéseken. Az új jogszabály tiltja a külföldi állampolgárok beutazását Csehországba

– ez nem vonatkozik az országban dolgozó vagy tanuló külföldiekre, valamint az indokolt családlátogatásokra. Az új intézkedésekre azért is van szükség, hogy csökkentsék a cseh kórházakra nehezedő nyomást, mivel már egy hete folyamatosan hatezer körül mozog a kórházban kezeltek száma. Jan Blatný egészségügyi miniszter szerint az óvintézkedéseket csak akkor fogják mérsékelni, ha a kórházi ellátottak száma háromezer alá esik, ilyen helyzet azonban legutóbb október közepén állt fenn.

A vakcinahiány is sújtja az államokat

Portugáliában a járvány kitörése óta 11 886, Csehországban pedig 16 072 ember vesztette életét a betegségben.

A borzasztó halálozási rátán kívül mindkét országot sújtja az Európa nagy részét érintő vakcinahiány is. Portugáliában a tervezettnél várhatóan két hónappal hosszabb ideig tart majd az oltási kampány első fázisa, mivel az ígért hárommillió adag oltóanyag fele érkezik csak meg márciusig. A tízmilliós országban eddig összesen 74 ezer embert oltottak be a Pfizer–BioNTech-vakcinával – közli a Reuters.

Nemrég Csehország egészségügyi minisztériuma is bejelentette, hogy vakcinahiány miatt egy hónappal kitolódik az oltási kampány azon része, amelynek során a nyolcvan év felettieket és az egészségügyi dolgozókat oltják be. Csehországban 17 600-ra tehető azok száma, akik a Pfizer–BioNTech vagy a Moderna oltóanyagának mindkét dózisát megkapták már.

(Magyar Nemzet)

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Antoine
2021. január 30. 19:15
Szerintem az van, hogy bármilyen kivétel nehezen ellenőrizhető, és nehezíti a betartatást. Onnantól kezdve mindenki futni menne. Szerencsére nemsokára itt a kínai és az orosz vakcina, két hétvége alatt beoltjuk az országot és vége lesz ennek.
Antoine
2021. január 30. 19:08
A fenti cikk szerint a brit variáns terjed náluk nagy sebességgel.
Szerintem
2021. január 30. 18:49
Ezt akarják nálunk is a moslékos halálosztók az oltások elleni és nyitást követelő kampányukkal.
zara
2021. január 30. 18:49
'Portugáliában a járvány kitörése óta 11 886, Csehországban pedig 16 072 ember vesztette életét a betegségben' mi ebben annyira tragikus? idáig is haltak meg emberek... Of the total 9,920 deaths, 6,688 affected people over 80 years old, 2,028 aged between 70 and 79 years old and 825 were between 60 and 69 years old. https://www.theportugalnews.com/news/2021-01-22/covid-19-portugal-update-22-january/57880
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!