Telefonon egyeztetett Putyin és Biden

2021. január 27. 16:26

Az amerikai elnök több területen is aggodalmának adott hangot.

2021. január 27. 16:26

Mind Joe Biden amerikai, mind Vlagyimir Putyin orosz elnök hajlandó meghosszabbítani a hadászati nukleáris támadóeszközök csökkentéséről megkötött Új Start Szerződést – írta meg az Euronews. Hozzátették: erről állapodott meg a két vezető kedd esti első telefonos megbeszélésük alkalmával.

„Biden elnök felhívta Putyin elnököt, azzal a szándékkal, hogy megvitassák Oroszország hajlandóságát az Új Start Szerződés 5 éves meghosszabbítására. Biden elnök úr megerősítette, hogy az Egyesült Államok erőteljesen támogatja Ukrajna szuverenitását a fennálló orosz agresszió tükrében. Biden elnük felvetett más aggályos kéréseket is, beleértve az amerikai kormányzati és egyéb célpontok ellen intézett SolarWinds hekkertámadás, az amerikai katonákért Oroszország által Afganisztánban kifizetett vérdíj, a 2020-as elnökválasztásba való beavatkozás és Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus megmérgezésének, valamint a békés tüntetők elleni erőszak ügyét” – mondta Jen Psaki a Fehér Ház szóvivője.

Az Euronews azt írja, hogy a Kreml közleménye szerint a megbeszélés őszinte volt. Mindkét fél megerősítette, hogy érdekükben áll az országaik közötti kapcsolat normalizálása. Emlékeztettek: az Új Start Szerződés a még egyetlen hatályban lévő egyezmény a két ország között, ami február 5-én lejár. Donald Trump nem írta volna alá a meghosszabbítását, mert Kína csatlakozásához kötötte a meghosszabbítást, amit Kína visszautasított. A telefonos egyeztetés után Putyin már átküldte a szerződés meghosszabbítását az orosz parlament alsó házának 2026. február 5-ig – közölte az Euronews.

(Euronews)

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szodabár
2021. január 27. 17:38
A vén húgyos csaló pofátlanságának nincs határa. Kár, hogy Bidé ukrán korrupciója, a halott szavazók és a Dominion nem került szóba. Majd eljön annak is az ideje, Putyin nagy taktikus.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!