Svájc 7,5 millió Moderna vakcinát vásárolt

2021. január 17. 13:42

A cég képviselője szerint nem arról van szó, hogy Svájc kivételezett helyzetben volna, hanem az ország az első volt, amely a cégtől rendelt koronavírus elleni oltóanyagot. 

2021. január 17. 13:42
null

A Moderna gyógyszercég 7,5 millió adag koronavírus elleni vakcinát szállít részletekben Svájcnak az év közepéig, ami azt jelenti, hogy az ország az elsők között lehet a világon, amely lakosságának csaknem felét beoltja – közölte a Blick című svájci lapnak adott és vasárnap megjelent interjújában Dan Staner, a cég európai részlegének vezetője.

Hozzátette: nem arról van szó, hogy Svájc kivételezett helyzetben volna, hanem az ország az első volt, amely a Modernától rendelt koronavírus elleni oltóanyagot. A Moderna nem raktároz, hanem amint legyártja az oltóanyagot, azonnal szállítja a soron következő megrendelőnek.

Svájc a Moderna koronavírus elleni vakcinája mellett a Pfizer/BioNTech oltóanyagát is jóváhagyta már, az AstraZeneca vakcinájának engedélyezése még hátravan. 

A 8,6 millió lakosú Svájc 15 millió adag vakcinát rendelt összesen a különböző gyártmányokból, amire 400 millió svájci frankot (134,7 milliárd forint) különített el.

(MTI)

Címlapkép: MTI/Rosta Tibor

Összesen 100 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Globalfake
2021. január 17. 20:50
mivel a netezők 99 százalékénak fogalma sincs melyik vakcina micsoda, egy rövid info, nagyvonalakban: -pfizer/biontech (USA/német/török) : a legújabb, még kipróbálatlan technológia. Gyártanak a sarscov2 vírus genominfójából egy génszakaszt amely a vírus felületén lévő tüskét kódolja (meg tesznek mellé egy kis "gyorsítót" is), e köré raknak egy nanotechnológiás lipidburkot amit az immunrendszer nem támad meg és ez a kis mesterségesen összeszerkesztett kis zsírkapszula bejutva az izomsejtbe elkezdi másoltatni a belecsomagolt tüskeinformációt, amit aztán kirak a sejt a saját felületére és vár, hogy az immunrendszer felfedezze ezt az idegen fehérfealakzatot és kiépítse a védelmi vonalat. Raktározás -70 fok körül Moderna (USA): Gyakorlatikag ugyanaz, mint a pfizer/biontech csak vakamiért azt állítják, hogy az övékben -20 fokon is stabil marad mRNS genetikai információ Oxford/astra zeneca (brit): Adenovektor vakcina. Vettek egy ismert létező vírust, a csimpánz adenovirust amit inaktiváltak és belehelyezték ugyanazt a tüskeinformációt mnt a pfizer vagy moderna, csak itt annyi a különbség, hogy a szállítókapszula egy élő lézető vírusburok (csimpánzaderovírus) ami az embert nem betegiti meg de ugyanugy rádokkol a sejtekre, bejuttatja a belecsomagolt coronavírustüske genetikai információját amit a sejt másolni kezd és kirakja az immunrendszernek, hogy készítsen rá védelmet. gameleya (ruszki): A szputnyik. Szintén adenovirus mnt a britnél de a szállítókapszula emberiadenovirus, nem csimpánz. Az elv ugyanaz: coronavirustüske kód bele, sejt felveszi, másolni kezdi a tüskeinformációt, kirakja, immnurendszer ráharap. Amiben más, hogy kétfázisú vakcina. Más formula az első adag (AD26) és más a második (AD5), amivel az immunendszert akarják "becsapni", hogy nehogy idő előtt elkapja a második vakcinát amire szükség van (a fenti vakcinákat is ismételni kell) Sinovac (kína): A klasszikus vakcina, inaktivált sarscov2 virus izomba juttatva. Sinopharm (kína): Szintén klasszikus vakcina, fertőzni nem képes, inaktivált sarscov2 vírussal, ami kiváltja az immunrendszer reakcióját de nem képes szaporodni. Cansino (kína): a brithez hasonló elven készül, adenovirus alapú szállitókapszula. sokféle fejlesztés van még, de ezek a közisnertebbek.
Areményhal
2021. január 17. 19:51
Dobrev, Csehdonath majd elintézi. Az eu - t csak Magyarország basztatása élteti.
certus
2021. január 17. 18:52
Szélesedik az oltási kampány Izraelben: vasárnaptól az ötven év felettiek után elkezdik oltani a 45 évesnél idősebbeket is a koronavírus elleni vakcinával – jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja vasárnap. A veszélyeztetett csoportokhoz tartozó fiatalabbakat eddig is oltották, így az egészségügyi minisztérium honlapjának adatai szerint a negyven és ötven év közöttiek 24,7 százaléka már megkapta a Pfizer és a BioNTech közös fejlesztésű oltóanyagának első, illetve 1,6 százaléka már a második dózisát is. - január 17. https://magyarnemzet.hu/kulfold/mar-a-45-ev-felettieket-kezdik-oltani-izraelben-9236612/
certus
2021. január 17. 18:50
Elérte a 3 milliót a koronavírus ellen beadott oltások száma az Egyesült Királyságban – közölte csütörtökön Matt Hancock brit egészségügyi miniszter. A Twitteren közzétett rövid bejelentésében Hancock hozzátette azt is, hogy a brit kormány gyorsítja az oltási kampányt - január 14. https://24.hu/kulfold/2021/01/..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!