Így buktatták meg Strachét – kipakol az ibizai videó készítője

2021. január 28. 16:15

2019-ben földcsuszamlást okozott az osztrák politikában a szabadságpárti Heinz-Christian Strachéról készült kompromittáló videó nyilvánosságra kerülése. Strache megbukott, a Szabadságpárt összeomlott, új választást kellett végül kiírni. A Der Standard most interjút készített az akció mögött álló férfival, akit egyébként zsarolás és kábítószerkereskedelem gyanújával tartanak fogva Berlinben. Szemlénk!

2021. január 28. 16:15
null
Greczula Levente László

Emlékeznek még a Strache-botrányra? Ez volt az az ügy még 2019-ben, ami Ausztria akkori szabadságpárti (FPÖ) alkancellárjának bukásához, a kormánykoalíció felbomlásához és hatalmas belpolitikai botrányhoz vezetett nyugati szomszédunknál.

A botrányt egy titokban felvett videófelvétel váltotta ki, amin Heinz-Christian Strache egy orosz áloligarcha és Johann Gudenus bécsi FPÖ-elnök társaságában többek között arról ábrándozik egy ibizai villában, hogy

egy állítólagos orosz oligarcha pénzén megvásárolná a Szabadságpártnak a Kronen Zeitungot,

Ausztria legnagyobb példányszámú napilapját. A 2019-es botrány óta azért már eltelt némi idő, azóta Strache is megpróbálkozott már a visszatéréssel a politikába, de az ibizai ügy még mindig nem tűnt el teljesen az osztrák köztudatból.

A legújabb fejlemény az, hogy a balos Der Standardnak sikerült elérnie a Strachéékat lépre csaló és a videót elkészítő társaság egyik tagját, Julian H.-t. Szemlénk következik!

*

Strache-rap az FPÖ régi szép idejéből

 

A Standard-interjúban H. arról beszél, hogy számára szinte hihetetlenül egyszerű volt Ibizára csábítani Strachét 2017-ben, de a történet ennél jóval korábban kezdődik. Egészen pontosan 2015-ben, amikor a magát biztonsági szakemberként definiáló Julian H. egy bécsi ügyvéd ismerősén keresztül Strachére nézve terhelő információkhoz jutott, amiket a politikus egyik személyi testőre szivárogtatott ki. H. és az ügyvéd, akik természetesen már akkor is Strache megbuktatásán fáradoztak, először a politikus amúgy folyamatosan tagadott kábítószerfogyasztási szokásaiból szerettek volna ügyet csinálni, de erről egy félresikerült, „amatőr és komolytalan” próbálkozás után lemondtak – meséli H.

H.-ék ezután más módot kerestek arra, hogy közel férkőzzenek a választási rapvideóiról is ismert Heinz-Christian Strachéhoz. Ekkor merült fel  az akkor még az FPÖ jobbszárnyához tartozó Gudenus neve, aki egyrészt nagyon közeli kapcsolatban állt Strachéval, másrészt nemesi származása révén jelentős ingatlanvagyonnal rendelkezett. A terv szerint

H. egy magát orosz oligarchának kiadó nő társaságában találkozik Gudenusszal és feleségével,

vacsoráznak egyet valami drága helyen, és közben arról érdeklődnek, hogy az FPÖ-s politikus tudna-e segíteni tisztára mosni az oligarcha pénzét Ausztriában. A  2017 márciusi találkozó, bár jól sikerül, végül mégsem vezet eredményre: „Még sosem készítettem felvételt, teljesen zöldfülű voltam. Elfelejtettem SD-kártyát tenni a kamerákba, ezért nem készültek felvételek” – mondja H. a Der Standardnak. Ráadásul Gudenus boszniai szerb felesége gyanút fogott, így az elképzelt megállapodásból sem lett semmi.

A Kronen Zeitung megvásárlását Gudenus hozta szóba, ami H. számára is nyilvánvalóvá tette, hogy az FPÖ-s politikus komolyan gondolja az együttműködést. Innen már egyenes volt a három hónappal későbbi ibizati találkozóig. „Biztonságtechnikai szempontból

– magyarázza Julian H. Strachéra utalva. Elmondása szerint Gudenus csak a keresztnevét és az éppen aktuális telefonszámát ismerte, még egy igazolványt sem kellett mutatnia soha – a politikus testőre csak egy névjegykártyát kért tőle.

Ráadásul az orosz oligarcha szerepét játszó nő is rendkívül jól teljesített Ibizán: „A bécsi találkozókon sokkal tartózkodóbb volt, de Ibizán tündökölt. Méghozzá azért, mert annyira mérges volt, hogy Ibizára kellett utaznia, hogy végig lekezelően viselkedett Strachéval” – emlékszik vissza H., aki szerint a politikus mindenáron imponálni próbált a nőnek. Mindezek ellenére H. nem volt elégedett az ibizai találkozóval: egyértelmű kijelentéseket szeretett volna hallani Strachétól. Erre egy későbbi, szintén külföldi találkozó alkalmával talán lett is volna lehetőség, de ez végül nem valósult meg, mert a bécsi ügyvéd nem volt hajlandó tovább finanszírozni az utazgatást.

Jóbarátok: Johann Gudenus (b) és Heinz-Christian Strache a bécsi operabálon, 2014-ben. Fotó: HERBERT NEUBAUER / APA-PICTUREDESK / APA-PICTUREDESK VIA AFP
Jóbarátok: Johann Gudenus (b) és Heinz-Christian Strache a bécsi operabálon, 2014-ben. Fotó: HERBERT NEUBAUER / APA-PICTUREDESK / APA-PICTUREDESK VIA AFP

A 2017-es parlamenti választások előtti kampányban a szóban forgó ügyvéd lázasan igyekezett értékesíteni az ibizai felvételt, de nem járt sikerrel: felkínálta egy NEOS-közeli pénzember, Hans Peter Haselsteiner köreinek, de ott nem voltak rá kíváncsiak. Az ügyvéd a szociáldemokratákat is megkörnyékezte, de ők inkább saját kamuweboldalaikkal igyekeztek keresztbe tenni Sebastian Kurz győzelmének. Nem sikerült, Kurz a Néppárttal és a Szabadságpárttal kormányt tudott alakítani, soraiban HC Strachéval.

H. ezért végül úgy döntött, hogy politikai szereplők helyett a médiában hasznosítják a videófelvételt.

Nem gondoltam volna, hogy a videó lemondáshoz vezet majd. Azt gondoltam, hogy botrány lesz, felállítanak egy vizsgálóbizottságot, de Kurz majd ragaszkodik Strachéhoz, mert csak vele folytathat igazi jobbos politikát” – magyarázza a Der Standardnak.

Nem így történt: a videó nyilvánosságra kerülése – amiért H. saját bevallása szerint egy fillért sem kapott – valóságos földindulást eredményezett az osztrák politikában.

Az interjúban Julian H. arról is beszél: természetesen tartott attól, hogy a videó nyilvánosságra hozatala után a nyomába eredhetnek. „Nem féltem a rendőrségtől. […] Más szereplők és bosszúakciók miatt viszont aggódtam” – magyarázza. Állítása szerint az osztrák rendőrségtől a mai napig sem kereste meg senki, most mégis zsarolás és kábítószerkereskedelem gyanújával tartják fogva Berlinben.

A nyitóképen: Strache a Kronen Zeitung átvételéről magyaráz. Fotó: Spiegel/SZ

Összesen 86 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gonella
2023. április 02. 19:29
sztem van fejlődés. ki is nyírhatták volna, ahogy erre volt már példa. van aki hajlik, van aki törik.
OberEnnsinnen
2021. január 29. 08:44
Aki egy kicsit elgondolkodik, könnyen megértheti: miért bukta el mindkét világháborút Európa közepe. Amatőrök "harcoltak" vérprofik ellen. Ma ugyanez a helyzet: az Antifa, BLM és a többi Soros-pénztermék valamint a Capitolium "betörői" között ugyanez a viszony áll fenn... Sorosok: megszervezik, kitervelik, hatalmas pénzforrásból az összes oldalt többszörösen lebiztosítják, Patrióták: első dühből válaszolnak a tudatosan kitervelt provokációkra. Melyik nyer?
Európai téridő
2021. január 29. 07:47
A Der Standard osztrák internáci hülyeelvtárs csicska firkászok lapja, oda irkál Lendvai Paul Pál internáci hülyeelvtárs is.
Gintonic68
2021. január 29. 07:21
1.Elfogadhatatlan,hogy Strache ilyen méltatlan szituba belement. 2.A sajtóba egy tendenciózusan megvágott anyag került ki. (Hasonlóan G. Floyd haláláról szóló sokkoló,profi módon készített clipp.)...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!