Nagyon visszaütött Portugáliában az elhamarkodott enyhítés

2021. január 31. 20:09

December végén szinte teljesen szabadon járhattak a portugál állampolgárok, ám szombatra már csak hét intenzív ágy maradt az országban, a vírus angliai mutánsa pedig tombol.

2021. január 31. 20:09
null

Portugáliában drasztikusan növekszik az új esetek és a halálozások száma is: a szombati adatok alapján 24 óra leforgása alatt 12 435 új megbetegedést és 293 új halálesetet vettek nyilvántartásba. A járvány kitörése óta Portugáliában eddig összesen 711 ezren fertőződtek meg a koronavírussal, és 12 179 ember vesztette életét a betegségben.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) legújabb adatai alapján lakosságarányosan Portugália áll az élen a halálozások és az új esetek számát tekintve az Európai Unióban. Az ECDC tizennégy napos összegzéséből kiderül: az egymillió főre eső halálozások száma 247,5, az új koronavírusos eseteké pedig százezer lakosra vetítve 1429,43.

Az esetszámok hirtelen megugrása az új évben kezdődött, ami arra vezethető vissza, hogy a kormány a karácsonyi ünnepekre átmenetileg enyhített a járványügyi intézkedéseken: december 23. és 26. között feloldották a gyülekezési és az utazási korlátozásokat – írja a Magyar Nemzet.

December 24-én és 25-én hajnali 2 óráig, 26-án pedig este 23 óráig szabadon lehetett közlekedni az országban, ráadásul az éttermek is nyitva lehettek ezeken a napokon. Annak ellenére, hogy az új esetek száma már január 6-án meghaladta a tízezret, a kormány csak január 15-én rendelt el országos zárlatot, az iskolákat pedig újabb egy hét elteltével zárták be.

Mindez oda vezetett, hogy összesen már csak hét intenzív terápiás ágy maradt Portugáliában abból a nyolcszázötvenből, amelyet a koronavírusos betegeknek tartanak fenn

– az egészségügyi minisztérium szombati jelentése szerint.

„Ha a kórházak fel is tudnának szabadítani több ágyat, akkor sem lenne elegendő szakemberünk” – nyilatkozta a Reutersnek Guida da Ponte orvosszakszervezeti vezetőhelyettes, hozzátéve, hogy az orvosok egyre kimerültebbek

A szigorítások azonban túl későn érkeztek. Portugália példája jól illusztrálja, milyen fenyegetéseknek teszi ki magát az az ország, amelyik enyhítéseket vezet be, miközben a koronavírus új változatai észrevétlenül terjednek – fejti ki  cikkében az ABC News.

Az elkeserítő számok egyesek szerint az új, angliai vírustörzsnek is köszönhetőek, amely már december elején jelen lehetett az országban. Tudósok felhívták rá a figyelmet, hogy

február elejéig a koronavírusos megbetegedéseknek már akár hatvan százalékát okozhatja az új mutáció.

„A vírus angliai változata drámai módon terjed, a lisszaboni térségben már az esetek ötven százalékát teszi ki. Rendkívüli a nyomás a kórházakon, főleg Lisszabonban. A halálozások száma olyan mértékben növekszik, hogy azt pár hónappal ezelőtt elképzelni sem tudtunk volna” – nyilatkozta a múlt vasárnap újból megválasztott portugál elnök. Marcelo Rebelo de Sousa azt is bejelentette, hogy a járványügyi veszélyhelyzetet.

Az új intézkedések között szerepel a külföldi utazások megtiltása, a szárazföldi határellenőrzések visszaállítása, és a spanyol-határ lezárása. Bejelentették azt is, hogy az állami egészségügyi rendszer megerősítésére a kormány lehetővé teszi a nyugdíjas, a szakvizsgával még nem rendelkező és a külföldön diplomát szerzett szakemberek szerződtetését.

„Azonkívül, hogy a megbetegedések számának a növekedése az egészségügy kapacitásának a határát súrolja, az országot az Európa nagy részét érintő vakcinahiány is sújtja. Portugáliában a tervezettnél várhatóan két hónappal hosszabb ideig tart majd az oltási kampány első fázisa, mivel az ígért hárommillió adag oltóanyag fele érkezik csak meg márciusig. A tízmilliós országban eddig összesen 74 ezer embert oltottak be a Pfizer–BioNTech-vakcinával” közli a Reuters, melynek cikkét szintén a Magyar Nemzet szemlézi.

Nyitókép: MTI/EPA-LUSA/Miguel A. Lopes

Összesen 88 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
olajfa1
2021. február 01. 09:21
NA! A TEGNAPI TÜNTETŐK EZT AKARJÁK ELÉRNI MAGYARORSZÁGON! Ezért tüntetnek hogy ilyen viszonyok legyenek Magyarországon is!!!!!!!!!
Budai srác
2021. január 31. 23:28
Utálom a közhelyeket, de okos ember a más hibájából tanul.
Claudius1
2021. január 31. 23:06
Érdekes, hogy a fideszszopók mennyire benyelik a hazugságokat, iq -178987
hlaci83
2021. január 31. 22:56
Azért a soros elnökként a 7-es szarcikkelyt ne felejtsétek már tovább görgetni hazánk ellen. Fontos lenne az is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!