Peking figyelmeztetésnek szánta a kínai hadsereg akcióit Tajvan közelében

2021. január 27. 10:30

A tajvani védelmi minisztérium jelentése szerint szombaton a kínai légierő 12, vasárnap pedig 15 harci gépe repült be a sziget légvédelmi övezetébe.

2021. január 27. 10:30

A kínai hadsereg Tajvan közelében végzett akcióit a kínai kormányzat a sziget függetlenségi törekvéseivel és a külföldi beavatkozással szembeni figyelmeztetésnek szánta – mondta egy szerdai sajtótájékoztatón Csu Feng-lien, a kínai kormányzat tajvani ügyekért felelős irodájának szóvivője.

Legutóbb a hétvégén volt példa ilyen akcióra: a tajvani védelmi minisztérium jelentése szerint szombaton a kínai légierő 12, vasárnap pedig 15 harci gépe repült be a sziget légvédelmi övezetébe.

Hadgyakorlatok

Kína, amely saját területének tekinti Tajvant, rendszeresen tart hadgyakorlatokat a sziget közelében, ám a berepüléseket jellemzően egy vagy két felderítő repülőgéppel hajtják végre, a hétvégi akció ezért kirívónak számít.

A hétvégi berepülésekkel kapcsolatos újságírói kérdésre válaszolva Csu elmondta: a kínai hadsereg ezeken a gyakorlatokon keresztül mutatja be elszántságát a nemzeti szuverenitásnak és az ország területi egységének a védelmét illetően.

Az USA felszólította Kínát, hogy ne fenyegetőzzön

Az amerikai külügyminisztérium még szombaton felszólította Kínát, hogy hagyjon fel Tajvan állandó fenyegetésével és az ellene irányuló katonai, diplomáciai és gazdasági nyomásgyakorlással. A kínai külügyminisztérium erre válaszul hétfőn azt üzente Washingtonnak: hagyjon fel azzal, hogy téves jelzéseket küld a tajvani függetlenséget propagáló szeparatista erőknek.

Peking és Tajpej között a viszony több éves közeledés után ismét fagyossá vált azt követően, hogy a Caj Jing-ven tajvani elnök vezette kormányzat elutasította azt az 1992-ben elfogadott, az egy Kína elvét magában foglaló egyezményt, amelyet Peking a tárgyalások alapfeltételeként kezel. Az Egyesült Államok és Kína diplomáciai kapcsolatainak szintén sarokkövét képezi az egy-Kína elve.

Koronavírus elleni vakcina

Csu Feng-lien szerdai sajtótájékoztatóján továbbá megvádolta a tajvani hatóságokat azzal, hogy politikai megfontolásból akadályozzák a kínai fejlesztésű, koronavírus elleni vakcinák alkalmazását a szigeten. Amikor annak a lehetőségéről kérdezték, hogy Kína a Vöröskereszten keresztül oltóanyagokat adományozzon Tajvannak, a szóvivő elmondta: a szigeten egyesek hazugságokat és kifogásokat koholnak annak elkerülésére, hogy elfogadják a kínai szárazföldről származó oltóanyagokat, ezzel pedig a helyiek életét és egészségét veszélyeztetik – húzta alá.

A tajvani sajtó eddigi beszámolói szerint a 23,5 millió lakosú sziget 10 millió dózist vásárolt az Oxford/AstraZeneca féle oltóanyagból, és közel 5 millió dózis vakcinát a COVAX nemzetközi vakcinaelosztó kezdeményezésen keresztül szerzett be. Tajvanon eközben három, helyi fejlesztésű oltóanyag tart a klinikai tesztek korai fázisaiban. A szigeten mindazonáltal a járvány a hathatós intézkedéseknek köszönhetően nem öltött nagy méreteket, szerdáig összesen 890 esetet, és 7 halálozást regisztráltak a pandémia kezdete óta.

(MTI)

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hájas Gerzson a buzik megríkatója
2021. január 27. 15:42
A nyugat seggéből pislogó atlantisták között úgy látom erős riadalmat kelt hogy az imádatuk tárgyát záros határidőn belül lenyomja Kína mint a bélyeget
Nemaztmondták Feri!
2021. január 27. 13:13
Én azt nem vágom, hogy úszták/ússzák meg a sárgák, hogy a Covidot rászabadították a világra, meg, hogy titkolták az elején. Miért nincs minimum napi szinten a fejükhöz vágva, a világméretű kártérítésről nem is beszélve. Ingyen kéne adniuk a vakcinájukat is, garival.
Robur
2021. január 27. 11:36
A büdös komcsikat picsán kell rúgni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!