Orosz pátriárka: a Hagia Sophia mecsetté alakítása isteni büntetés

2021. január 07. 14:02

Kirill pátriárka szerint a szenvedő fél I. Bartolomaiosz konstantinápolyi pátriárka.

2021. január 07. 14:02
null

Az isztambuli Hagia Sophia alakítása mecsetté isteni büntetés I. Bartolomaiosz konstantinápolyi pátriárkának, amiért támogatta az ukrajnai egyházszakadást – jelentette ki az orosz ortodox egyházat vezető Kirill pátriárka csütörtökön Moszkvában.

„Kétségtelen, hogy mindaz, ami Konstantinápolyban, vagyis Isztambulban történt Isten büntetéséről tanúskodik. Bartolomaiosz pártiárka szakadárokat vezényelt a kijevi szentélybe, a kijevi Szófiába (Szent Szófia-székesegyházba) és elveszítette a konstantinápolyi Sophiát, amelyből mecset lett... Úgy gondolom nehezebb lenne ennél nyilvánvalóbb következményét elképzelni Isten akaratának, és a büntetés haladéktalanul következett be a bűn rendkívül súlyos volta miatt” – mondta Kirill az ortodox karácsony alkalmából adott interjújában a Rosszija 1 orosz hírtelevíziónak.

A Hagia Sophia, törökül Ayasofya Isztambul egyik legkiemelkedőbb turistalátványossága. Az épület 537-től a Bizánci Birodalom legfontosabb székesegyháza és az ortodox keresztény világ központja volt, de Konstantinápoly 1453-as elfoglalása után az Oszmán Birodalom mecsetté alakította át. Musztafa Kemal Atatürk, a világi Törökország megteremtője 1935-ben múzeummá alakíttatta át. Egy konzervatív egyesület 2016-ban pert indított annak érdekében, hogy a bíróság mondja ki semmisnek azt a minisztertanácsi döntést, amely erről rendelkezett. A török legfelsőbb közigazgatási bíróság tavaly júliusban semmisnek nyilvánította az akkori döntést, Recep Tayyip Erdogan török elnök pedig azonnal rendeletet adott ki erről, és így néhány napra rá, 86 év után megtartották a székesegyházban az első muszlim imát Hagia Sophiában, amely ekkor már nagymecset lett.

Az orosz ortodox egyház és a konstantinápolyi patriarkátus viszonya azt követően romlott meg, hogy utóbbi autokefáliát (önállóságot) biztosított az újonnan megalapított ukrán ortodox egyháznak. Az erről rendelkező tomoszt (bullát) 2019 január elején adta át I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka Epifanyij ukrán metropolitának (érseknek). Az orosz ortodox egyház, amely több mint három évszázada saját kánoni területének tekinti Ukrajnát, jogellenesnek nyilvánította az Isztambulban székelő egyházi vezető intézkedését, rámutatva, hogy Bartolomaiosz nem rendelkezik a katolikus egyház fejéhez hasonló jogkörökkel.

(MTI)

(Fotó: Muzulmán hívők imádkoznak az immár mecsetnek nyilvánított isztambuli Hagia Sophia előtt 2020. július 23-án. A hatodik században épített keresztény templomot Recep Tayyip Erdogan török elnök elnöki rendelettel nagymecsetté nyilvánította, és az ettől a naptól kezdve fogadja a hívőket. MTI/EPA/Sedat Suna)

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Robur
2021. január 07. 22:52
Amikor valláskárosult nyilatkozik...
flesh ripper
2021. január 07. 17:28
Legyen új keresztesháború! Hiába, előbb-utóbb ez lesz a vége. Kár is tagadni: elérkezik az a pillanat, amikor már tovább hátrálni nem lehet!
afterall33
2021. január 07. 15:33
"Bartolomaiosz nem rendelkezik a katolikus egyház fejéhez hasonló jogkörökkel." Most Zsóttink nem tudja, hogy mijét harapja, mert Barto nagy haver, a Bátyuska meg összevonhatja szemöldökét.
anegy_
2021. január 07. 15:01
Azt azért érdemes figyelembe venni, hogy több mint 400 éven át már mecsetként szolgált. Az elmúlt 86 év volt múzeum, de a muszlim hívek nem fogytak Törökországban. Sőt. Bezzeg a mi pápánkat nem zavarja a keresztény templomok dózerolása, a kereszt leszerelése, sőt önként átadja mecsetkénti használatra.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!