Egyetlen székely zászló eltávolítása után százat tűznének ki Gyergyóremetén

2021. január 22. 10:25

Pár napja a bukaresti bíróság kötelezte a települést a magyar és a székely zászló eltávolítására a községháza elől, de a székelyek nem hagynák annyiban.

2021. január 22. 10:25
null

Két hete portálunk is beszámolt arról, hogy a bukaresti ítélőtábla levetette a magyar, a székely és a remetei zászlót a gyergyóremetei községháza előtti oszlopokról egy román blogger által indított per miatt. A híres-hírhedt Dan Tanaséről van szó, – ma már parlamenti képviselő – aki másfél évvel ezelőtt indított pert Gyergyóremete önkormányzata ellen.

A községháza előtt öt oszlopon öt zászló lobogott tizenöt éven át: Laczkó Albert Elemér polgármester elmondta, hogy sorrendben elől volt a román zászló, jelezve, hogy tisztelik az országot, majd az Európai Unió zászlója, azé a gazdasági és politikai közösségé, amihez az ország tartozik, harmadik a piros-fehér-zöld, vagyis a magyar nemzeti és egyben Magyarország hivatalos zászlója, negyedik a székely zászló és ötödik a közösség, Gyergyóremete zászlója.

Az ügy végigment a romániai igazságszolgáltatás különböző színterein, hogy végül a bukaresti ítélőtábla mondja ki: a magyar, a székely és a remetei zászlót el kell távolítani.

Azonban a székelyek nem hagyták annyiban.

Helyi vállalkozók keresték meg az EMSZ-t ( Erdélyi Magyar Szövetség) azzal, hogy a bírósági ítélet miatt levett székely zászló helyett máshol tűzzenek ki lobogókat. Egy helyett százat! – ez a mozgalom mottója. Az EMSZ tehát száz székely zászlót adományoz gyergyóremetei magánszemélyeknek, hogy házaik homlokzatára helyezzék ki – írja a Székelyhon.

A zászlókat helyi kezdeményezők anyagi támogatásával szerezték be, zászlórúddal együtt adják át az igénylőknek, és ha szükséges, zászlótartót is be lehet szerezni az EMSZ-nél. A zászlót átvevő magánszemélynek vállalnia kell, hogy ki fogja tűzni az ingatlanjára, és legalább két évig ott is marad. Az első száz zászló Gyergyóremetére kerül, így most a remeteiektől várják az igényléseket a lobogókra,

de innentől kezdve mindenhol, ahol bírósági ítélet miatt el kell távolítani az önkormányzati épületre tűzött székely lobogót, hasonló mozgalmat szerveznek.

Ugyancsak ezt szeretnék elérni azon a tizennégy településen is, ahol már korábban megtörtént a zászló levétele. A lobogókat a 0756–976520-as telefonszámon lehet igényelni.

Nyitókép: MTI Fotó, Henning János

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hegyivadász
2021. január 23. 17:52
Bár én konkrétan a székely zászlóval nem szimpatizálok, jobban örülnék, ha helyette, de legalább mellette a magyart használnák, nagyon jónak tartom ezt a kezdeményezést! Csak így lehet! Máshogy nem fogunk eredményt elérni!
LPJ53
2021. január 22. 21:36
Az ilyen dan tanase féle,magyarelleneseket nem szabad beengedni,ha nyugatra igyekszik menjen repülővel vagy kerülő úton.A felvidéken mozgalom indult az Eu zászlók ellen,az elgáncsolt Minority safe pack miatt.
brekker
2021. január 22. 16:16
Gyergyóremete egymagában elesik. Ez csak akkor menne, ha minden romániai magyar ugyanígy viselkedne, mindenki csakazértis kitűzné a székely zászlót, senki sem fizetné be a bírságot, akiket pedig ezért a rendőrség elhurcol, őket az egész közösség a saját politikai foglyainak tekintené. (Bár ez sem jelent semmit, lásd a petárdás fiúk esetét.) Fölösleges beugratni jószándékú embereket, ha nincs meg mögötte az egész közösség, például az RMDSZ akarata!
pollip
2021. január 22. 15:39
Gratula!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!