„Amen és awomen”: egy demokrata képviselő szerint már az ámen szó is szexista

2021. január 04. 11:21

Mivel a men szó férfiakat jelent, ezért úgy tisztességes, ha hozzátesszük, hogy awoman – vélekedhetett a 177. kongresszust megnyitó, demokrata párti lelkipásztor-képviselő.

2021. január 04. 11:21
null

Emanuel Cleaver, aki metodista lelkészből lett az Egyesült Államok kongresszusának képviselője, vasárnap azzal nyitotta meg a 117. kongresszus első ülését, hogy egy hindu Istenhez imádkozott, és megalkotta az „ámen” szó gendersemlegesnek szánt verzióját.

„Örök Isten, csöndben meghajolunk kegyelmes trónod előtt, amikor magunk mögött hagyjuk a politikailag és társadalmilag is viharos 2020-as évet” – kezdte Cleaver, aki 1972-től 2009-ig a Missouri állambeli Kansas City-ben a St. James United Metodista Egyház lelkészeként tevékenykedett. Cleaver kiemelte, hogy milyen fontos számukra Isten „abban a pillanatban, amikor sokan azt hiszik, hogy a demokrácia ragyogó fénye kezd elhomályosulni”.

A képviselő kérte Istent, hogy segítsen a kongresszusnak fenntartani a jövő nemzedékeinek szabadságát a megosztottság eme időszakában, s kérte Istent, hogy legyen kegyelmes, adjon békét.

Zárásképp azonban a „monoteisztikus Isten”-en túl Brahmát, egy hindu istenséget, és „istent”, akit „sok néven ismerünk sok hit által” említett, akiknek a segítségét kérik a törvényhozók

A lelkipásztor-politikus úgy zárta imáját: „amen és awomen”

Eme zárás nyilván gendersemleges kívánt lenni, csak sajnos az amenben a „men” nem a férfira utal, az „amen” egyszerűen annyit tesz: „úgy legyen”; az „awomen” meg nem jelent semmit.
 

Összesen 131 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fbandus
2021. január 05. 18:24
Ez is csak azt bizonyítja, hogy az amerikai törvényhozásba bármilyen hülye bekerülhet :-( Mondjuk a magyarba is...
Csubszi
2021. január 05. 15:52
Ez hülye- mint a társai is. Ámen (vagy amen) héber eredetű szó, igenlést és kívánást jelent. A kereszténységben a hitvallás befejezésénél a jelentése: úgy van, úgy tartom és vallom. Eszerint akkor pl. Mengyelejev is Womengyelejev legyen, stb. Womenjenek a búsba!
Atilla
2021. január 05. 14:08
Az emberi butaság határtalan... Éppen ezért kerüni kell az ilyen megnyilvánulásokat és akik ilyensmikre képesek ! Úgy legyen,Ámen ! ! !
bagira
2021. január 05. 10:24
Man szitok szó a ballibsik szerint szex képződmény , közben ezek a ballibsi férgek a qrva kiképző lmbtqért harcolnak , alig várják hogy egy feka csődör megkefélje őket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!