A skót függetlenségi népszavazás a brit kormány beleegyezése nélkül is megvalósulhat

2021. január 14. 13:28

A skót függetlenségért kampányolók szerint az 1921-es angol-ír egyezmény értelmében az Egyesült Királyságot alkotó nemzetek bármelyike távozhat, így a precedens értékű szerződést akár egy újabb skót függetlenségi népszavazás kiírásához is fel lehetne használni.

2021. január 14. 13:28
null

Sajátos ultimátumot kíván adni a skót regionális kormányt vezető Skót Nemzeti Párt (SNP) egy része a központi brit kormányzatnak. A devolvált skót kormányt irányító SNP végrehajtó bizottságához, Chris McEleny tanácsnok által benyújtott tervezet szerint 2021. március 31-ig adnának haladékot brit kormánynak, hogy járuljon hozzá az újabb skót függetlenségi népszavazás lefolytatásához. Ellenkező esetben a 2021. május 6-ra tervezett skót parlamenti választást követően, a megválasztásra kerülő és várhatóan függetlenségpárti többség birtokában a Skót Parlament írná ki a népszavazást. 

Joanna Cherry, az SNP igazságügyi kérdésekért felelős parlamenti képviselője is előállt egy javaslattal a függetlenségi népszavazás központi elutasítása esetére. A képviselő arra emlékeztet, hogy 1918-ban az ír területen elsöprő többségbe kerültek a nacionalista erők, és akkor népszavazás nélkül, a brit államot alkotó nemzetek közötti szerződéssel vált ki Írország az Egyesült-Királyságból. Hangsúlyozta azonban, hogy több mint 100 évvel ezelőtti véres eseményekkel szemben Skócia békés úton képzeli el a kiválást. 

Ehhez pedig Cherry szerint Skóciának joga van, mivel

az 1921-es angol-ír egyezmény bizonyítja, hogy az Egyesült Királyságot alkotó nemzetek bármelyike távozhat és függetlenné válhat tárgyalások útján,

miután a függetlenséget támogató képviselők többsége megnyeri a választást az adott nemzetrészben. Vagyis az idén százéves szerződés jogi és alkotmányos értelemben egyértelmű precedens, amit lehet és kell alkalmazni a skót függetlenség eléréséhez.

Nicola Sturgeon, skót kormányfő még nem állt be az új javaslatok mögé, nyilatkozataiban április végére ígérte a népszavazáshoz szükséges törvényszöveg előkészítését. Azonban nem zárta ki a skót parlament által kiírandó népszavazás kapcsán az előzetes jogi megmérettetés lehetőségét,

melynek során bírósággal mondatnák ki a törvénytervezet jogi megalapozottságát.

A január 24-re összehívott országos SNP küldöttgyűlés tárgyalja majd a függetlenség eléréséhez szükségesnek ítélt stratégiai és taktikai lehetőségeket. 

A skót kormányfő helyettese reagált a függetlenségi törekvéseket elítélő kormánypárti megnyilvánulásokra. John Swinney úgy véli, hogy a koronavírus legyőzése most ugyan prioritást élvez, de nem lehet fontosabb az alkotmányos kérdéseknél. Álláspontjuk szerint a függetlenségi népszavazás lebonyolítása pontosan azért lenne fontos, mert az lehetőséget adna arra, hogy a koronavírus legyőzését követően helyben, a skót emberek döntsenek a gazdaság újjáépítéséről.

A kérdéskörben megnyilatkozó és a Munkáspártot vezető Keir Starmer szerint nem működik a status quo Skóciában. A devolvált területek hatásköreinek bővítésével alapvetően egyetértő pártpolitikus szerint egy skót függetlenségi népszavazás nagyon megosztó lenne a társadalom egészére és gazdasági szempontból is. Ugyanakkor jelezte, hogy a Boris Johnson által a következő skóciai népszavazásra felvázolt közel 40 éves időtávval sem ért egyet.

Gergi-Horgos Mátyás

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2021. január 20. 11:04
Azért akarnak "függetlenek" lenni, hogy aztán rögtön behódolhassanak az EU-nak.
I.E.D.
2021. január 19. 12:17
Mert több eszük van mint az angoloknak.
Karvaly
2021. január 18. 15:23
Erdély függetlenségi népszavazásáról szeretnék már olvasni.
Mich
2021. január 15. 13:00
Csak ne baltázzák el, még egyszer...!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!