A németek kijátszhatták az Európai Uniót

2021. január 07. 17:20

Azt állítják, hogy az EU-s megállapodás ellenére külön rendelték meg azt 30 millió vakcinát, amelyről a Bizottság tévesen gondolja, hogy közös.

2021. január 07. 17:20
null

Németország egy szeptemberi megállapodás alapján 30 millió adag Pfizer/BioNTech-féle oltóanyagot vár még, az Európai Bizottság szerint viszont ez az adag a közös, uniós vakcina-rendelés része. Berlin azt állítja, hogy a gyártókkal külön szerződést kötöttek tavaly az újabb adagokról, a Bizottság ezt nehezményezi, hiszen eközben közös uniós vakcina-beszerzések zajlottak.

A BioNTech/Pfizer vállalatokkal 200 millió adag oltóanyag vételéről egyeztünk meg, és további 100 millió adag hozzáadott, utólagos rendeléséről. Ezzel az opciós lehetőséggel végül éltünk, és jelenleg zajlanak az egyeztetések ezen adagok beszerzéséről a különböző tagállamok számára. A szóban forgó 30 millió adag vakcina tudomásunk szerint ennek a része” – mondta Stefan De Keersmaecker, az Európai Bizottság szóvivője.

A németek azonban azt állítják, hogy még szeptemberben – tehát hónapokkal az EU-s megállapodás előtt – külön rendelést adtak le a gyártónál.

Ez azért különösen fájó Brüsszelnek, mert ősszel a tagállamok megegyeztek, hogy külön egyezségek helyett közösen szerzik be a vakcinát.

„Nem vagyok benne biztos, hogy Németország aláírt egy különálló szerződést. Az viszont biztos, hogy a tárgyalásaink ideje alatt minden tagállam tartózkodott a külön egyezségek megkötésétől. Ezt egy vállalt kötelezettség volt, és ezt követeli meg a tisztességes verseny elve is” – hívta fel a figyelmet Eric Mamer, a Bizottság vezető szóvivője.

(Euronews)

Címlapkép:MTI/EPA/Kay Nietfeld

Karácsonyi előfizetési akció

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik