Uniós főtanácsnok: El kell utasítani a 7-es cikk szerinti eljárás megindítása elleni magyar keresetet

2020. december 03. 12:59

Michal Bobek szerint a magyar keresetben nem megalapozott az Európai Parlament eljárási szabályzatára való hivatkozás. 

2020. december 03. 12:59

Az Európai Unió Bíróságának el kell utasítania az Európai Parlament 7. cikk szerinti eljárás megindításáról szóló állásfoglalásával szemben benyújtott magyar keresetet - ismertette az ügyben vizsgálódó főtanácsnok álláspontját a luxemburgi székhelyű bíróság csütörtökön. A tájékoztatás szerint Michal Bobek főtanácsnok úgy ítélte meg, hogy a magyar kereset befogadható ugyan, de el kell utasítani, mert nem megalapozott az Európai Parlament eljárási szabályzatára való hivatkozás. 

Az Európai Parlament 2018 szeptemberében jogállamisági eljárással összefüggő, Magyarországot elmarasztaló, nem kötelező érvényű állásfoglalást fogadott el. Magyarország ezt követően keresetet nyújtott be az uniós bírósághoz, amelyben az állásfoglalás elfogadásának szabálytalanságára hivatkozva az eljárás megindítását kezdeményező javaslat megsemmisítését kezdeményezte.

(MTI)

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rókabácsi
2020. december 05. 09:10
ÉBRESZTŐ MAGYAROK! OLYAN MINT ANNÓ MOSZKVA!
Szerintem
2020. december 03. 18:44
Hja, ha ez így demokratikus... Ezeknek minden lépését le kellene utánozni az ellenzékkel itthon. Nehogy demokrácia deficitünk legyen, viselkedjünk mi is úgy, ahogy az szerintük jogoállamian demokratikus.
pitypang1125
2020. december 03. 18:42
Milyen meglepő, nem is értem hogy miért éppen most kezdtek neki a pernek két és fél év után. Újabb politikai nyomás próbálkozás. A másik érdekesség, hogy a főtanácsnok javaslata nem kötelező érvényü a bíróságra, és nem is konkrétan a 7-es cikkely szerinti eljárás beszüntetését kérte a Magyar állam, hanem annak elindításához szükséges szavazás eredményének megszüntetését, semmissé tételét. Ami viszont megáll mert, a saját működési szabályzatának felrugásával tudta csak elfogadtatni a javaslatot. Ha ez jogsértő volt, akkor az evidens hogy a jogsértés következményei is semmisek.
bpe
2020. december 03. 17:41
egen, asszem, jobb lesz nekünk a vétóra "hivatkozás" a továbbiakban is, bobek, aztán majd kiötlitek a többit!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!