Franciaország
18:002024. június 25.
Lengyelország
Hollandia
18:002024. június 25.
Ausztria

Trump elnöki kegyelmet osztott elítélt szövetségeseinek

2020. december 23. 07:14

Szokatlan, hogy leköszönő elnök megkegyelmezzen elítélteknek.

2020. december 23. 07:14
null

Donald Trump leköszönő amerikai elnök megkegyelmezett kedden tizenöt elítéltnek, köztük több republikánus pártbeli szövetségesének és olyan biztonsági embereknek, akik részt vettek a 2007-es bagdadi vérengzésben. Ezenkívül enyhítette a büntetését öt további elítéltnek.

Noha szokatlan, hogy leköszönő elnök megkegyelmezzen elítélteknek, Trump már korábban közölte, hogy lelkifurdalás nélkül beavatkozik olyan barátai vagy szövetségesei érdekében, akikről úgy gondolja, hogy igazságtalanul ítélték el őket. Megkegyelmezett például Chris Collins korábbi New York-i republikánus képviselőnek, akit bennfentes információ kiadásáért, okirat-hamisításért és hamis tanúzásért huszonhat hónap börtönbüntetésre ítéltek, vagy Duncan Hunter egykori kaliforniai republikánus képviselőnek, akit tizenegy hónapra ítéltek kampánypénzek ellopásáért.

Kayleigh McEnany, a Fehér Ház szóvivője azzal magyarázta az amnesztiákat, hogy "sok kongresszusi tag kérte", Duncan Hunter esetében pedig azzal is, hogy „a nemzetet szolgálta a tengerészgyalogságnál, és szemtanúja volt harcoknak Irakban és Afganisztánban”.

Trump megkegyelmezett két olyan embernek, akit a 2016-os választási kampányba való feltételezett orosz beavatkozással kapcsolatban ítéltek el. Az egyik George Papadopoulos, aki Trump kampánytanácsadója volt négy évvel ezelőtt, és akit azért ítéltek el tizennégy napra, mert félrevezette a bizottságot, amely az orosz beavatkozást vizsgálta. A másik Alex van der Zwaan holland ügyvéd, akit harminc nap börtönre ítéltek, amiért hazudott a nyomozóknak a Robert Mueller különleges tanácsadó vezette vizsgálat során. Az elnök korábban már két olyan elítéltnek is megkegyelmezett, aki ennek a vizsgálatnak a vádlottja volt.

A kedden amnesztiában részesítettek között van a kormánnyal szerződéses viszonyban álló Blackwater Worldwide biztonsági cég négy alkalmazottja, aki részt vett a 2007-es bagdadi vérengzésben, és megölt tizennégy iraki civilt. Nemzetközi felháborodást váltott ki akkor, hogy az Egyesült Államok magán biztonsági cégek embereit veti be háborús övezetben. A négy érintettet hosszú börtönbüntetésre ítélték. Támogatóik azzal az érvvel lobbiztak az elnöknél, hogy túl szigorú büntetést kaptak.

(MTI)

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
LAW AND ORDER
2020. december 25. 08:16
HELYES!!!
neociprióta
2020. december 23. 10:38
a koszos adócsaló és telekspekuláns utolsó rugózásai........a következő a rá vonatkozó kegyelmi kérvény aláirása lesz......sittre a vén szarossal.....
Tidal_wave
2020. december 23. 07:53
Mármint miért lenne szokatlan az elnöki kegyelem a hivatali idő végén? Az összes elnök ezt csinálja...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!