Sikertelen koalíciós tárgyalások Romániában: a PNL két óra után otthagyta az egyeztetést

2020. december 13. 15:50

Még a kormányfő személyében sincs megegyezés: a nemzeti liberálisok Florin Cîțut, az USR-PLUS Dacian Cioloșt látná szívesen miniszterelnökként.

2020. december 13. 15:50
null

Vasárnap sem sikerült megegyezni a romániai jobbközép pártoknak a kormányalakításról és a minisztériumok elosztásáról, miután szombaton szintén sikertelenül tárgyaltak csaknem hét órán keresztül – derül ki a Főtér cikkéből.

A PNL két óra után otthagyta a tárgyalások helyszínét, írja az erdélyi magyar portál, amely emlékeztet: még a kormányfő személyében sincs egyetértés, ugyanis a nemzeti liberálisok (PNL) Florin Cîțut, az USR-PLUS Dacian Cioloșt jelöli miniszterelnöknek. A nézeteltérés legfőbb oka: az USR-PLUS ragaszkodik ahhoz, hogy Dan Barna legyen a képviselőház elnöke, és nem fogadják el Ludovic Orban javaslatát, miszerint nyílt szavazáson döntsenek erről a képviselők. Állítólag a bukott kormányfő biztos abban, hogy nyílt szavazáson, néhány PSD-s honatya extra támogatásával őt szavaznák meg a képviselőház élére.

Közben a tárgyalásokban szintén érintett, a múlt vasárnapi megmérettetésen öt százalék felett végzett RMDSZ a pártváltás tiltását javasolja elfogadásra, garanciaként arra a lehetőségre, ha a PNL esetleg kitenné őket a kormányból. Sajtóhírek szerint ez is arról szól, hogy a PNL túl sok új barátra tett szert a PSD-ből. Sem az RMDSZ, sem az USR-PLUS nem bízik abban, hogy Ludovic Orbanék tisztességes játszmát játszanak.

Megtörténhet, hogy a PNL kisebbségi kormányzásra készül, a törvényhozásban pedig a PSD támogatását élveznék.

A PNL a felelősségtudat hiányát rója fel a USR-PLUS-nak, és azt hangoztatja, hogy ők így, vagy úgy, de kormányozni fognak. Év végéig muszáj összeállnia egy kormánynak, mert máskülönben január elsejétől életbe lép néhány PSD-s törvénymódosítás (például az önkormányzati tisztségviselők speciális nyugdíjakat kaphatnak). Ezt sürgősségi kormányrendelettel tudnák megakadályozni.

Hétfőn a pártok képviselőinek jelenésük van Klaus Iohannis államfőnél, aki dönthet a továbbiakról.

Nyitókép: MTI/EPA/Robert Ghement

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Friedrich Ferdinand von Beust
2020. december 14. 08:30
Addig jó a székelységnek, a moldváknak amíg Nagy-Dobrudzsa ki nem húz a pakliból egy ászt.
pitypang1125
2020. december 14. 07:08
Nha pont ez várna ránk is ha a moslék koala nyerne. Egy teljesen döntésképtelen parlament, és egy végsőkig korrupt, de ugyancsak döntésképtelen kormány.
clansman
2020. december 13. 23:18
Nem volt a tárgyalóasztalon rántott hús...felszaródtak, oszt hazamentek...
Szent Adolf
2020. december 13. 22:36
Az SRI valszeg előrehozott választást javasol, a hirtelenjében összetákolt állatoláh párt 'feljövőben', következőn még jobban meg lehet őket tolni, hogy még nagyobb terrorban lehessen tartani a székelyt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!