Richard Dawkins Nobel-díjat követel Karikó Katalinnak

2020. december 28. 13:53

A világhírű evolúcióbiológus a BioNTech magyar alelnökét méltatta posztjában.

2020. december 28. 13:53

Adják ennek a nőnek a Nobel-díjat – twittelte ki Richard Dawkins, világhírű evolúcióbiológus szombaton, melyhez a Wired cikkét linkelte – írta a 444.hu. Dawkins Karikó Katalin előtt tisztelgett a cikkel, amelyből azt a részt emelte ki, amely ismerteti, hogy Karikótól 18 év után úgy vált meg a Pennsylvaniai Egyetem 2013-ban, hogy nem hosszabbították meg szerződését, majd nevetség tárgya lett, amikor elfogadta az akkor még honlap nélküli kis vállalat, a BioNTech ajánlatát. Karikó számára nem lehetett teljesen ismeretlen a menesztés érzése, ugyanis 1985-ben a Szegedi Biológiai Központból bocsátották el többed magával egy leépítéskor.

Hét év kellet, hogy a kis vállalatot a világ egyik legígéretesebb gyógyszeripari cégeként tartsuk számon, azt követően, hogy a Pfizerrel közösen kidolgozták az első koronavírus elleni vakcinát, amelynek alapját Karikó RNS-kutatásai adták. A Pennsylvaniai Egyetem nem csak Karikóval, de szabadalmával sem bánt felelősségteljesen: „2004-ben fedeztük fel a módosított mRNS jelentőségét, egy évvel később Drew Weissman kollégámmal együtt szabadalmat jegyeztettünk be a módosított nukleozidokat tartalmazó mRNS terápiás alkalmazására. Sajnos a szabadalmi jogot a Pennsylvaniai Egyetem 300 ezer dollárért eladta egy kívülálló cégnek, majd hét évvel később, amikor még szó sem volt járványról, az a cég 150 millió dollárért adta tovább a szabadalmi jogot a Modernának, valamint a BioNTechnek.” – osztotta meg a vakcina alapjául szolgálom szabadalom kalandos történetét Karikó a Hvg.hu-val.

 

 

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hunnia
2020. december 29. 09:17
Nem lenne-e jobb, ha Magyarországról valaki benevzné (nominate) Katalint a Nobel dijra?
LPJ53
2020. december 28. 22:09
"Minden fenékenrugás egy lépés előre" .Ez a székely mondás bejött Karikó doktornőnek.
békalepcse
2020. december 28. 20:18
Szerintem a valós eredmények után kéne visszatérni a jelölésre, bár tudok örűlni ha Magyar ember sikereket ér el. A vakcina még kísérleti fázisban van, az életben dől el hogy vizsgázik.
jóember
2020. december 28. 18:33
"Drew Weissman kollégámmal együtt szabadalmat jegyeztettünk be a módosított nukleozidokat tartalmazó mRNS terápiás alkalmazására. Sajnos a szabadalmi jogot a Pennsylvaniai Egyetem 300 ezer dollárért eladta egy kívülálló cégnek, majd hét évvel később, amikor még szó sem volt járványról, az a cég 150 millió dollárért adta tovább a szabadalmi jogot a Modernának, valamint a BioNTechnek" Kíváncsi vagyok, hogy Karikó milyen szerződést kötött a Pennsylvaniai Egyetemmel. Az már a fentiekből kitűnik, hogy az egyetem kizárólagos jogot kapott az értékesítésre, de, hogy az értékesítésből származó bevételből hogyan részesednek a szerzők, esetleg ki kötöttek e maguknak tulajdoni hányadot, ami aztán tovább él az értékesítés során, az nagyon izgalmas kérdés most, hogy beindult a gyártás. Itt most százmilliárdos bevételekről van szó és most nagyot kaszálhat az, aki jól fogalmazta meg azt a szabadalmi szerződést. Szóval erkölcsi elismerés ide, erkölcsi elismerés oda, az igazi kérdés az, hogy ki nevet a végén, ki húz ebből hasznot.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!