Nemzetközi felháborodást váltott ki az elnöki kegyelem

2020. december 23. 19:40

Az ENSZ emberi jogi irodája bírálta, hogy Trump kegyelmet adott egy iraki mészárlás elkövetőinek.

2020. december 23. 19:40
null

Az ENSZ emberi jogi irodája elítélte szerdán, hogy Donald Trump amerikai elnök kegyelemben részesítette a Blackwater Worldwide biztonsági cég négy alkalmazottját, akik részt vettek egy 14 civil halálával járó 2007-es iraki vérengzésben.

„Legalább 34 fegyvertelen iraki civilt, köztük nőket és gyerekeket öltek vagy sebesítettek meg igazolatlanul, provokáció nélkül a Blackwater testőrei. A testőrök fegyvert kizárólag önvédelmi célból, végső eszközként használhattak volna” – közölte 2008. december 8-án Pat Rowan, nemzetbiztonságért felelős akkori igazságügyminiszter-helyettes. 

A Blackwater emberei egy diplomáciai konvojt kísértek Bagdadban 2007. szeptember 16-án, amikor a testőrök egy zsúfolt kereszteződésnél tüzet nyitottak.

A lövöldözésben 17 iraki halt meg. Az óriási felháborodást keltett eset után a Blackwater azzal védekezett, hogy felkelők támadtak a gépkocsioszlopra, a biztonsági erők csak viszonozták a tüzet. Egyesek szerint a biztonságiak vaktában lövöldözni kezdtek, miután autóik közelében aknagránátok csapódtak be. Iraki szemtanúk azt állították, hogy nem érte támadás a járműoszlopot, és az amerikaiak ok nélkül kezdtek lövöldözni, amikor a konvoj közlekedési dugóba szorult egy iraki katonai ellenőrzési pont előtt. A botrányt ítélet követte: négy személyt életfogytig tartó szabadságvesztésre ítéltek az eset kapcsán. 

„Ezen négy személyt tizenkét évtől életfogytig terjedő szabadságvesztésre ítélték, egyebek mellett előre megfontolt szándékkal elkövetett emberölés vádjával” – közölte Marta Hurtado, a testület szóvivője, „súlyos aggodalmát” fejezve ki az amerikai elnök döntésével kapcsolatban.

Hangsúlyozta, hogy az érintettek amnesztiában részesítése hasonló bűncselekmények elkövetésére bátoríthat másokat a jövőben.    

Több iraki tisztségviselő is nyilatkozott az AFP francia hírügynökségnek, és mindannyian felháborodásuknak adtak hangot az üggyel kapcsolatban. Az amerikai kormánnyal szerződéses viszonyban álló Blackwater Worldwide emberei egy diplomáciai konvoj útját biztosították 2007-ben Bagdadban, amikor egy zsúfolt kereszteződésben – állításuk szerint – támadás érte őket és önvédelemből lövöldözni kezdtek. Az ügyészség azonban nem fogadta el az önvédelemre való hivatkozást, és azt állította, hogy a Blackwater biztonsági alkalmazottai mély közönnyel viseltettek a vérengzés iránt, amelyhez cselekedeteik vezettek.

(MTI)

Összesen 104 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2020. december 25. 23:48
"Emlékeznek rá, hogy 2013-ban Washingtonban a rendvédelmi szervek végeztek egy 34 éves fogászati asszisztensnővel? A Fehér Háznál nem követte az őrség felszólítását, elhajtott. Az üldözés során a szövetségi kormányzat különféle fegyveres szervezeteihez tartozó egyenruhások és civilben lévő alkalmazottak több tucatnyi lövést adtak le rá, és végeztek vele. Fegyvertelen volt, ráadásul a hátsó ülésen ott ült a másfél éves kislánya, aki sértetlenül megúszta az egészet. Soha, senkit nem vontak felelősségre az esetért, pedig Washington nem Bagdad, nincsenek zöld és vörös zónák."
Akitlosz
2020. december 25. 13:27
A munkájukat végezték. Azt a munkát, amihez az állam embereinek már nem volt gyomruk. Ha még az amerikai állam is zsoldosokat bérel fel a saját hadserege, a saját nemzetbiztonsági emberei helyett, akkor az nem a magáncéget minősíti, hanem az államot. A CIA is a szervezethez nem köthető civil ügynökökkel szokott gyilkoltatni, akikről senki sem hinné bizonyítani meg úgysem tudja.
LAW AND ORDER
2020. december 24. 12:28
Libernyákok ráharaptak a gumicsontra, ez a lényeg! Közben Trump csapata tovább harcol a választásért, a demokráciáért, kiszabadították Manafortot és idősebb Kushnert is! Jók az esélyek!!!
mokány
2020. december 24. 06:09
Addig se a választási csalás a téma. Amerika új neve : Csalló - köz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!