Feszült a helyzet az új elnök és a parlament között Moldvában

2020. december 06. 17:31

Maia Sandu lemondásra szólította fel a kormányt, és új választásokat követelt.

2020. december 06. 17:31
null

A moldovai kormány azonnali lemondását, a parlament feloszlatását és új választások megtartását követelte vasárnap Maia Sandu újonnan megválasztott államfő a Chisinauban tartott ellenzéki tüntetésen.

Korrupcióval vádolta meg az Ion Chicu vezette kabinetet, Igor Dodon távozó államfőt pedig azzal vádolta, hogy tüzet szít, káoszt provokál és súlyosbítja a válságot az országban. Sandu szerint a parlament által az elmúlt napokban hozott jogszabályok zöme fenyegeti az ország biztonságát, megfosztja a hivatalban lévő elnököt attól, hogy fellépjen a korrupció ellen, ráadásul a parlamenti döntések a költségvetésre nézve is veszélyeket hordoznak magukban.    

Az első hírügynökségi jelentések néhány ezer, a későbbiek több tízezer tüntetőről szóltak. A szervezők szerint közel ötvenezer ember vett részt az ellenzéki megmozduláson, és sokan vidékről amiatt nem tudtak részt venni, mert a rendőrség nem útjukat állta, nem engedte, hogy eljussanak a fővárosba. A demonstrálók a kormány lemondását és új választások megrendezését követelték, és a tüntetés végén erről szóló határozatot fogadtak el, amelyben a kormány tették felelőssé a „katasztrofális szociális-gazdasági helyzetért, és a járvány elleni hatékony intézkedések hiányáért”.

A határozatban követelik továbbá a parlamenttől a héten elfogadott törvények hatályon kívül helyezését is.

Az orosz média szerint a tüntetők oroszellenes jelszavakat is skandáltak. A Sandu vezette Európa-barát Akció és Szolidaritás (PAS) pártján kívül több ellenzéki párt is részt vett a demonstráción. A rendőrség nem avatkozott be, holott a december elején ismét bevezetett rendkívüli járványhelyzet miatt Moldovában nem tarthatók ötven fősnél népesebb rendezvények.    

Az Európa-barát Sandut november közepén választották meg államfőnek, de még nem iktatták be hivatalába. Az oroszbarát Dodon hívei által uralt parlament csütörtökön sebtében olyan törvényt fogadott el, amellyel kivonta az államfő hatásköréből és a törvényhozás alá rendelte az információs és biztonsági szolgálat felügyeletét. Sandu pártja emiatt másnap alkotmánybírósághoz fordult. A parlament csütörtökön első olvasatban elfogadott egy törvénymódosítást az orosz nyelv különleges státuszáról, illetve feloldotta az orosz nyelvű tévé- és rádióadókra vonatkozó korlátozásokat.

Emellett első olvasatban törvénycsomagot fogadott el a délen alakult Gagauz Köztársaság autonóm státuszának, illetve a helyi kormányzati szervek hatáskörének pontosításáról is. Szintén első olvasatban elfogadta a 2021-es évre vonatkozó költségvetést, és visszavonta az Egyesült Államoknak adott engedélyt, hogy új diplomáciai képviseletét azon a telken építse fel, amelyen egykor a köztársasági stadion állt.

(MTI)

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kara kán
2020. december 07. 19:09
Sokszor tényleg kezdek igazat adni Putyinnak, hogy ti. a Szovjetunió nem is volt olyan rossz megoldás.
EMM195
2020. december 07. 14:49
" megfosztja a hivatalban lévő elnököt attól, hogy fellépjen a korrupció ellen, ráadásul a parlamenti döntések a költségvetésre nézve is veszélyeket hordoznak magukban" Én nem tudom, kik-mik ezek, de ha a "fellépjen a korrupció ellen" kifejezés benne van, akkor Soros-féle művelet lehet.
lightning protection
2020. december 07. 00:17
Na itt is elkezdődik a demokratizálás? Csak előtte lesz még egy "kis" káosz...
triumphator
2020. december 06. 23:07
Majd jönnek a dnyesztermenti orosz tankok és testvéri segítséget nyújtanak. És akkor Moldáviának is annyi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!