Felértékelte a kiberbiztonság fontosságát a koronavírus-járvány

2020. december 14. 14:50

Az Európai Gyógyszerügynökség online rendszerét heckertámadás érte, az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelet pedig már minden vakcinával kapcsolatos információt USB-n kér. Az online térből az offline térbe költözik a vakcinák fejlesztése.

2020. december 14. 14:50
null

A koronavírus elleni vakcinafejlesztés előmozdításában aktív szerepet játszó Európai Gyógyszerügynökség (EMA) szerverét a múlt héten feltörték.

A hackerek a biztonsági rést kihasználva több oltóanyagot fejlesztő cég, így a BioNTech és a Pfizer dokumentumaihoz is hozzáfértek,

mivel a Gyógyszerügynökség szorosan együttműködik a vállalatokkal a vakcinák mihamarabbi engedélyeztetése érdekében. 

Az ügyben érintett két vállalat jelezte, hogy saját szervereiket nem érte támadás, azonban a két cég által közösen fejlesztett vakcina engedélyeztetéséhez csatolt dokumentumok kiszivárogtak. Az Európai Gyógyszerügynökség a kibertámadás miatt azonnali vizsgálatot rendelt el. Az incidens nem érinti hátrányosan az engedélyezési folyamatot, így tovább folyhat a vakcina ellenőrzése. 

Az adathalászokkal nemcsak az európai, hanem a tengerentúli felügyeletnek is meggyűlik a baja.

Az FDA – kissé talán szokatlan módon – USB adattárolón várja a dokumentumokat. A külső adathordozót a gyártóknak előbb a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) munkatársainak kell átadniuk, akik ezt követően biztonságosan kézbesítik a fájlokat.   

A szigorúbb biztonsági előírások, illetve az offline módszerekre való átállás megalapozottságát jelzi, hogy

a 2020-as évben, a koronavírus-járvány árnyékában egyre gyakoribbá váltak a célzott kibertámadások.

A brit kiberbiztonságért felelős kormányzati szerv, a Nemzeti Kiberbiztonsági Központ (NCSC) novemberi jelentése szerint a kórházi szerverek, illetve a kutatóközpontok vannak a legkiszolgáltatottabb helyzetben. Az Egyesült Királyság elhárítói az év első kilenc hónapjában összesen 723 támadást azonosítottak, az esetek 27 százaléka a járvánnyal volt kapcsolatban. 

A támadások hátterét illetően továbbra is nagy a bizonytalanság. A brit hírszerzés még a nyár folyamán hívta fel a figyelmet, hogy a briti, amerikai és kanadai gyógyszergyártókat, kutatóközpontokat orosz hackerek támadják, akik közvetett módon az orosz titkosszolgálattal állnak összeköttetésben. Az Egyesült Államok ugyanakkor az elmúlt 12 hónapban többször is a kínai beavatkozás veszélyeire figyelmeztetett.

A koronavírus-járvány sokkhatása, illetve a vakcina fejlesztéséért indított globális verseny egyszersmind felértékelték a kiberbiztonság szerepét.

A fejlesztőknek, az ügynökségeknek és államoknak nemcsak a vírussal, hanem az adatokkal való visszaélésekkel is szembe kell nézniük, ami a támadásokat látva komoly kihívásnak ígérkezik. Az online tér kiszolgáltatottsága, illetve az FDA által alkalmazott előírások rávilágítanak, hogy a 21. században az adat többet ér a pénznél is. 

Gergi-Horgos Mátyás

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fatman
2020. december 14. 19:20
mostanában sok könyvet olvastam Brandon Hackettől... technológiai szingularitás, poszthumánok... ajánlom mindenkinek... az emberiség szopóágra került...
luzitanxaver
2020. december 14. 17:11
Heckertámadás, az.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!